Muzika u trudnoći: efekat na nerođene bebe

Muzika za njihove uši

Kako i zašto vaša beba reaguje na muziku u stomaku

Naučnici su dokazali da, u trećem tromesečju, nerođena beba može da prepozna glas svoje majke, maternji jezik, pa čak i da počne da pamti oblike reči i pesmice1,2. Ima smisla da muzika takođe ima uticaja, ali, da li slušanje klasične muzike stvarno čini fetus pametnijim?

Da biste saznali više o nauci koja stoji iza ranog razvoja jezika vaše bebe u stomaku – i kako to možete da podstaknete – pretražite našu seriju članaka i video snimaka Hello In There.

parenting icon circle

Svetlije budućnosti počinju ovde

Saznajte više o razvoju dojenčadi kako biste pomogli oblikovanje budućnosti svoje bebe

‘Mocartov efekat’

Koncept da je puštanje klasične muzike vašem stomaku učinilo da je vaše dete inteligentnije, postao je popularan krajem devedesetih, rađajući industriju koja je trudnim majkama prodavala muziku za jačanje mozga3,4. Ali stvarnost je takva da postoji malo dokaza da će vaše potomstvo učiniti svetlijim. Legenda izvire iz studije psihologa Frances Rauscher sprovedene sa studentima američkog koledža, gde je pronašla malu vezu između IQ i slušanja Mocarta. Misterija je kako je došlo do tog prelaza sa studente na nerođene bebe, ali možda se sve svodi na našu prirodnu želju da učinimo ono što je najbolje za našu decu3.

AIako Mozart možda vašeg mališana neće učiniti pametnijim, možda će im mozak učiniti aktivnijim. Bebe u stomaku pokazuju povećanu moždanu aktivnost kada su izložene muzici5.

Pregnancy headphones on bump
Kada majka čita naglas, njen glas deluje smirujuće na nerođenu ili novorođenu bebu.

Vaš glas & vaša beba

Bilo je mnogo istraživanja o uticaju glasa majke na njeno nerođeno dete. Kada majka čita naglas, njen glas ima smirujući efekat na nerođenu ili novorođenu bebu, smanjujući im srčani puls5. Dokazano je da intonacija u glasu oblikuje slušno učenje, što dovodi do toga da njeno novorođenče prepozna i formira sklonost ka glasu svoje majke6. I ne samo da njen glas utiče na razvoj slušnog sistema njene bebe, već i zapanjujuće, utiče i na njihov socijalni i emocionalni razvoj5.

Muzika u toku trudnoće ima dugoročni efekat na mozak nerođene bebe.

Muzika i mozak

Uprkos nedostatku dokaza da klasična muzika stvara pametnije bebe, zanimljive studije su pokazale da muzika može imati ulogu u razvoju mozga pre rođenja. Na primer, evropsko istraživanje iz 2013. godine je pokazalo da je izlaganje nerođene bebe muzici dugoročno uticalo na njihov mozak7. Otkrili su da novorođene bebe mogu da se sete verzije pesme ‘Twinkle, Twinkle Little Star’ koja im je svirana dok su bili u stomaku i drugačije su reagovale kada su svirane alternativne verzije. Ova sećanja stvorena pre nego što su se rodile trajala su do navršenih četiri meseca7.

Umirujuća muzika može podstaći prvremeno rođene bebe da se hrane.

Neverovatno, druge studije su pokazale da se bebe rađaju sa urođenom sposobnošću da otkrivaju muzičke taktove8. I što je još važnije, neka istraživanja sugerišu da umirujuća muzika može da podstakne prevremeno rođene bebe da se hrane i može poboljšati njihove vitalne znake poput otkucaja srca i nivoa zasićenja O29.

Pevanje uspavanki bebama je oduvek  prirodno za roditelje i staratelje i možda ima koristi od slušanja muzike u dok su u stomaku a koju tek treba u potpunosti razumeti.

Zanimljivo je to što istraživanje iz 2014. pokazuje da su trudnice osetljivije na muziku od onih žena koje nisu trudne, pokazujući kao odgovor porast krvnog pritiska10.

Izbegavati rizik

U trećem tromesečju vaša beba će sigurno moći da čuje muziku koju puštate5. I dok su nežni zvukovi, poput uspavanki, dizajnirani da umiruju, nerođene bebe zaprepašćuju vrlo glasni ili iznenadni zvukovi, a previše buke može biti stresno11. Osigurajte da jačina zvuka nije previsoka i da je vaš izbor muzike prilično melodičan – možda da sačekate još nekoliko godina pre nego što svoju bebu izložite svojim omiljenim thrash metal pesmama!

SLEDEĆI KORACI

  • Zašto ne pustiti muziku po kući i ne videti da li ćete dobiti reakciju? Samo zapamtite da utišate zvuk!
  • Opuštanje je dobro za oboje, zato nađite vremena da podignete noge i slušate pesme koje vas čine srećnim.
  • Ako uživate u gledanju muzike uživo, idite. Slojevi koji okružuju vašu bebu štite je od većine glasnih zvukova. Izlaganje dugotrajnoj i ekstremnoj buci može, međutim, biti štetno.
  • Pevanje pesama vašem stomaku je lep način da se povežete, a vaša beba će biti zahvalna vašem glasu, čak i ako drugi nisu.
  • Saznajte više o neverovatnim prednostima razgovora sa vašim stomakom.

Ovo je samo jedan članak koji istražuje nauku koja stoji iza ranog razvoja jezika. Saznajte više uz Hello In There, našu pronicljivu seriju stručnih članaka i video zapisa.

Poslednji put pregledano: 19. jun 2016

kontaktirajte aptaclub
aptaclub zajednica srbija

Buduće zdravlje vaše bebe počinje ovde

U Aptaclubu verujemo da iskustvo pomaže u izgradnji otpornosti; da svaki novi susret, bilo u trudnoći ili nakon rođenja, može da oblikuje budući razvoj vaše bebe. Pomoću naše naučne stručnosti i podrške jedan na jedan, možemo pomoći vama i vašoj bebi da zagrlite sutrašnjicu.

Povezani članci

Dojenje je najbolje za bebe

Prvo pročitajte ovo važno obaveštenje Klikom na dugme Nastavi moći ćete da vidite informacije o mleku za dojenčad Aptamil i drugim proizvodima. Ako odlučite da nastavite, prihvatate da Aptaclub pruža ove informacije na vaš lični zahtev u informativne svrhe. Molimo vas da se obratite zdravstvenom radniku kako biste doneli izbor na bazi informacija o hranjenju mlekom i odbijanju bebe od čvrste hrane. Dojenje je najbolje za bebe i pruža brojne prednosti. Važno je da, u pripremi za i tokom dojenja, jedete zdravu, uravnoteženu ishranu. Kombinovano dojenje i hranjenje bočicom u prvim nedeljama života mogu smanjiti zalihe vašeg majčinog mleka i preokret u odluci da ne dojite je težak. Treba razmotriti socijalne i finansijske implikacije upotrebe mleka za dojenčad. Nepravilna upotreba mleka za dojenčad ili neprikladna hrane ili način hranjenja može predstavljati opasnost po zdravlje. Ako koristite mleko za dojenčad, pažljivo sledite uputstva proizvođača za upotrebu – ako se ne pridržavate uputstava, beba može da se razboli.

Izaberite svoju zemlju