Vežbe u trudnoći:
Prednosti, činjenice i
statistika

Rezime

Prednosti vežbanja tokom trudnoće su dobro dokumentovane. Brojne studije pokazuju pozitivan efekat i na zdravlje buduće mame i na zdravlje njene bebe – do te mere da su žene sada podstaknute da budu aktivne za dvoje. Vežbanje u trudnoći mnogo više poboljšava dobro zdravlje majke – takođe može da pomogne razvoju srca i mozga vaše bebe. Ako se borite da pronađete motivaciju, ove činjenice o prednostima vežbanja u trudnoći vam mogu pomoći da započnete.

Zašto vežbati u trudnoći?

Zbog mame

Prednosti vežbanja tokom trudnoće postaju sve očiglednije. Vežbanje u trudnoći može na mnogo načina poboljšati iskustvo trudnoće buduće mame. Studije pokazuju da majke koje vežbaju:

 • Imaju manje bolova u donjem delu leđa1, zatvor tokom trudnoće8 i manje su umorn9
 • 30% je manja verovatnoća da će razviti gestacijski dijabetes2
 • Manje je verovatno da će im trebati neplanirani carski rez3,4
 • Manje upadaju u depresiju5 i ona je smanjenog intenziteta6 
 • Dobijaju manje kilograma tokom trudnoće4
 • Manja je verovatnoća da će razviti urinarnu inkontinenciju7
 • Imaju smanjeni broj slučajeva zatvora u trudnoći8
 • manje su umorne tokom trudnoće9
 • Mogu imati kraći porođaj1

Zbog bebe

Prednosti za vašu bebu mogu trajati tokom čitavog njenog života. Bebe koje su rodile majke koje su vežbale u trudnoći imaju veću verovatnoću da:

 • Razviju zdravije srce sa nižim pulsom u mirovanju nakon rođenja11
 • Budu rođene sa onom kako se smatra „normalnom“ porođajnom težinom, a ne sa prekomernom težinom12
 • Budu rođene sa zrelijim mozgom i brže se razvijaju neurološki13
 • Imaju smanjeni rizik od respiratornih komplikacija pri rođenju (ako su ih rodile majke sa visokim rizikom)14
 • Manje majčinog stresa može smanjiti uticaj na razvoj imunološkog sistema15

Ukoliko ste motivisani da vežbate za dvoje, pročitajte više o tome kako vežbati bezbedno tokom trudnoće i koje vežbe treba izbegavati. Obavezno razgovarajte sa svojim lekarom ili babicom pre nego što počnete.

Poslednji put pregledano:  8. avgusta 2018

kontaktirajte aptaclub
aptaclub zajednica srbija

Buduće zdravlje vaše bebe počinje ovde

U Aptaclubu verujemo da iskustvo pomaže u izgradnji otpornosti; da svaki novi susret, bilo u trudnoći ili nakon rođenja, može da oblikuje budući razvoj vaše bebe. Pomoću naše naučne stručnosti i podrške jedan na jedan, možemo pomoći vama i vašoj bebi da zagrlite sutrašnjicu.

Povezani članci

Dojenje je najbolje za bebe

Prvo pročitajte ovo važno obaveštenje Klikom na dugme Nastavi moći ćete da vidite informacije o mleku za dojenčad Aptamil i drugim proizvodima. Ako odlučite da nastavite, prihvatate da Aptaclub pruža ove informacije na vaš lični zahtev u informativne svrhe. Molimo vas da se obratite zdravstvenom radniku kako biste doneli izbor na bazi informacija o hranjenju mlekom i odbijanju bebe od čvrste hrane. Dojenje je najbolje za bebe i pruža brojne prednosti. Važno je da, u pripremi za i tokom dojenja, jedete zdravu, uravnoteženu ishranu. Kombinovano dojenje i hranjenje bočicom u prvim nedeljama života mogu smanjiti zalihe vašeg majčinog mleka i preokret u odluci da ne dojite je težak. Treba razmotriti socijalne i finansijske implikacije upotrebe mleka za dojenčad. Nepravilna upotreba mleka za dojenčad ili neprikladna hrane ili način hranjenja može predstavljati opasnost po zdravlje. Ako koristite mleko za dojenčad, pažljivo sledite uputstva proizvođača za upotrebu – ako se ne pridržavate uputstava, beba može da se razboli.

Izaberite svoju zemlju