Kalkulator porođaja

Izračunajte svoj procenjeni datum porođaja pomoću našeg besplatnog alata.

Vreme čitanja: 2 minuta

Čestitamo, trudni ste!

Sada kada znate da čekate bebu, verovatno ste radoznali da saznate kada će se vaša beba roditi. Naš kalkulator porođaja će vam pomoći da odredite svoj procenjeni datum porođaja, kako biste mogli da počnete da odbrojavate dane do trenutka kada ćete upoznati vašu bebu.

Ako unesete prvi dan poslednje menstruacije i prosečnu dužinu menstrualnog ciklusa, naš alat će moći da izračuna vaš datum porođaja. Naša vremenska linija trudnoće će vam takođe pokazati u kojoj nedelji ste trenutno i reći će vam više o tome šta se dešava u ovom trenutku.

Izračunaj moj datum porođaja

Naš kalkulator datuma će vam pomoći da utvrdite kada je verovatno da će vaša beba stići, tako da možete da počnete da planirate unapred. Većina beba stiže u nedelji njihovog termina. 

sr

Otkrivanje da ste trudni

Kada saznate da ste trudni, možete se osećati srećno i uzbuđeno, ili šokirano, zbunjeno i uznemireno. Osećaji su različiti.

Nešto od ovoga može biti uzrokovano promenama u nivou hormona, što može učiniti da se osećate emotivnije.

Ako se osećate teskobno ili zabrinuto, pomoći će vam da razgovarate sa nekim, pročitajte o mentalnom zdravlju u trudnoći.

Partneri

Partneri takođe mogu imati različita osećanja kada saznaju da ste trudni. Možda će im biti teško da govore o svojim osećanjima jer ne žele da vas uznemire. Za oboje je dobro da razgovarate o svojim osećanjima i svim brigama ili nedoumicama.

Kako god da se osećate, obratite se stručnjaku za zdravstvenu zaštitu (poput babice, lekara opšte prakse ili medicinske sestre) kako biste mogli da počnete da dobijate antenatalnu (trudnoća) negu. Ovo je briga koju ćete dobiti pre rođenja bebe.

Reći ljudima da ste trudni

Možda ćete želeti da odmah kažete porodici i prijateljima ili sačekate neko vreme dok ne saznate kako se osećate. Ili ćete možda želeti da sačekate dok ne obavite prvi ultrazvučni pregled, kada ste trudni oko 12 nedelja, pre nego što to kažete ljudima.

Neki od vaše porodice ili prijatelja mogu imati mešana osećanja ili reagovati na neočekivani način na vaše vesti. Možda ćete želeti da o tome razgovarate sa ginekologom.

Pitanja o mom datumu porođaja

trudnoća mama ruke na sofi

Kako se izračunava moj datum porođaja?

Ovulacija se obično dešava oko dve nedelje posle prvog dana menstruacije. U ovom plodnom periodu može doći do začeća. Iako je većina trudnoća začeta tek dve nedelje kasnije, prvi dan vaše poslednje menstruacije smatra se prvim danom trudnoće. Naš kalkulator porođaja će od toga brojati 280 dana (40 nedelja) da odredi vaš procenjeni datum porođaja.

Zašto je važno da znam moj datum porođaja?

Poznavanje vašeg datuma porođaja pomoći će vam da pratite rast vaše bebe i proverite da li sve ide kako treba. Imati procenjeni datum porođaja je važno da biste mogli da uradite prenatalne testove u pravo vreme i da biste izračunali najbezbednije vreme za porođaj. Takođe je to ključno da biste imali tačnu procenu u kojoj ste nedelji trudnoće, te da biste znali kada porođaj kasni.

Koliko traje trudnoća?

Naš kalkulator porođaja će izračunati koliko je vaša trudnoća odmakla i koji je vaš procenjeni datum porođaja. Puna trudnoća traje oko 280 dana ili 40 nedelja. Generalno, većina beba se rađa između 37. i 42. nedelje trudnoće. Beba se smatra prevremeno rođenom ako je rođena pre 37. nedelje.

Koliko je pouzdan kalkulator porođaja?

Ako znate kada vam je počela poslednja menstruacija i koja je dužina vašeg ciklusa, naš kalkulator porođaja može vam pokazati vaš procenjeni datum porođaja. Kalkulator je precizan koliko je to moguće, ali je važno znati da je datum porođaja uvek procena. Samo 5% žena se porađa na svoj očekivani datum porođaja. Većina porođaja se dešava u roku od dve nedelje pre ili posle procenjenog datuma porođaja.

Mogu li da izračunam moj datum porođaja ako imam neredovne menstruacije?

Naš kalkulator porođaja je pogodan za neredovne menstruacije jer vam omogućava da unesete prosečnu dužinu svog menstrualnog ciklusa. Uzimanjem ovoga u obzir, proračun će biti tačniji. Generalno, vaš datum porođaja je 280 dana (40 nedelja) posle prvog dana vaše poslednje menstruacije. Međutim, ako su vam menstruacije neredovne ili variraju u odnosu na „redovnih“ 28 dana, vaš procenjeni datum porođaja može biti drugačiji.

skeniranje trudnoće

Da li će se moj procenjeni datum porođaja promeniti kada odem na pregled ultrazvukom?

Kada obavite pregled radi datiranja dobićete tačniji datum porođaja. To se obično radi oko 12. nedelje trudnoće i koristiće se kao konačni datum porođaja koji vam se saopštava. Ultrazvuk koristi veličinu fetusa za određivanje gestacijske starosti (vremena koje je proteklo od prvog dana poslednje menstruacije). Za potrebe datiranja on je najtačniji između 7. i 13. nedelja trudnoće.

Naučna pozadina

Izračunavanje datuma porođaja

Pokrenula Nutricia

Ovulacija i začeće se obično javljaju oko dve nedelje nakon prvog dana menstruacije, a prosečna trudnoća traje između 37 nedelja i 42 nedelje. Koristeći ove informacije, zajedno sa prosečnom dužinom menstrualnog ciklusa, u mogućnosti smo da izračunamo približni datum vašeg porođaja.   

free tools icon circle

Besplatni online alati

Praktični alati, od našeg Kalkulatora datuma do praktičnog kontrolora simptoma za bebu

Poslednji put pregledano: 30. avgusta 2019

Više od naših stručnjaka

Pridružite se Aptaclubu na Facebook mreži

Lajkujte našu Facebook stranicu da biste se pridružili hiljadama budućih mama i novih mama koje razgovaraju i dele svoja iskustva.

Pridružite se Aptaclubu na YouTube

Od pakovanja torbe za bolnicu do položaja za dojenje i saveta za odvikavanje od mleka, naše smernice sa uputstvima su vam na raspolaganju da vam pomognu u svakoj fazi.

Pridružite se Aptaclubu na Instagram

Aptaclub vam pruža podršku na uzbudljivom putovanju od trudnoće do roditeljstva.

Povezani članci

Dojenje je najbolje za bebe

Prvo pročitajte ovo važno obaveštenje Klikom na dugme Nastavi moći ćete da vidite informacije o mleku za dojenčad Aptamil i drugim proizvodima. Ako odlučite da nastavite, prihvatate da Aptaclub pruža ove informacije na vaš lični zahtev u informativne svrhe. Molimo vas da se obratite zdravstvenom radniku kako biste doneli izbor na bazi informacija o hranjenju mlekom i odbijanju bebe od čvrste hrane. Dojenje je najbolje za bebe i pruža brojne prednosti. Važno je da, u pripremi za i tokom dojenja, jedete zdravu, uravnoteženu ishranu. Kombinovano dojenje i hranjenje bočicom u prvim nedeljama života mogu smanjiti zalihe vašeg majčinog mleka i preokret u odluci da ne dojite je težak. Treba razmotriti socijalne i finansijske implikacije upotrebe mleka za dojenčad. Nepravilna upotreba mleka za dojenčad ili neprikladna hrane ili način hranjenja može predstavljati opasnost po zdravlje. Ako koristite mleko za dojenčad, pažljivo sledite uputstva proizvođača za upotrebu – ako se ne pridržavate uputstava, beba može da se razboli.

Izaberite svoju zemlju