Kalkulator datuma porođaja

Vreme čitanja: 2 minuta

Čestitamo, trudni ste!

Naš kalkulator datuma će vam pomoći da utvrdite kada je verovatno da će vaša beba stići, tako da možete da počnete da planirate unapred. Većina beba stiže u nedelji njihovog termina. 

Otkrivanje da ste trudni

Kada saznate da ste trudni, možete se osećati srećno i uzbuđeno, ili šokirano, zbunjeno i uznemireno. Osećaji su različiti.

Nešto od ovoga može biti uzrokovano promenama u nivou hormona, što može učiniti da se osećate emotivnije.

Ako se osećate teskobno ili zabrinuto, pomoći će vam da razgovarate sa nekim, pročitajte o mentalnom zdravlju u trudnoći.

 

Partneri

Partneri takođe mogu imati različita osećanja kada saznaju da ste trudni. Možda će im biti teško da govore o svojim osećanjima jer ne žele da vas uznemire. Za oboje je dobro da razgovarate o svojim osećanjima i svim brigama ili nedoumicama.

Kako god da se osećate, obratite se stručnjaku za zdravstvenu zaštitu (poput babice, lekara opšte prakse ili medicinske sestre) kako biste mogli da počnete da dobijate antenatalnu (trudnoća) negu. Ovo je briga koju ćete dobiti pre rođenja bebe.

 

Reći ljudima da ste trudni

Možda ćete želeti da odmah kažete porodici i prijateljima ili sačekate neko vreme dok ne saznate kako se osećate. Ili ćete možda želeti da sačekate dok ne obavite prvi ultrazvučni pregled, kada ste trudni oko 12 nedelja, pre nego što to kažete ljudima.

Neki od vaše porodice ili prijatelja mogu imati mešana osećanja ili reagovati na neočekivani način na vaše vesti. Možda ćete želeti da o tome razgovarate sa ginekologom.

 

sr

free tools icon circle

Besplatni online alati

Praktični alati, od našeg Kalkulatora datuma do praktičnog kontrolora simptoma za bebu

trudnoća mama ruke na sofi

Kako se izračunava datum početka moje trudnoće?

Osim ako niste pratili kada ovulirate, nemoguće je utvrditi kada ste zatrudneli i, saglasno tome, kada će beba stići. Zbog toga koristimo datum vaše poslednje menstruacije i prosečnu dužinu menstrualnog ciklusa da bismo izračunali datum kada ste zatrudneli.
skeniranje trudnoće

Da li će datum mog porođaja promeniti nakon ultrazvučnog pregleda?

Znaćete precizniji datum porođaja nakon ultrazvučnog pregleda. Iako je malo verovatno da će vaša beba stići baš tog datuma, većina beba stiže u nedelji njihovog termina.

Naučna pozadina

Izračunavanje datuma porođaja

Pokrenula Nutricia

Ovulacija i začeće se obično javljaju oko dve nedelje nakon prvog dana menstruacije, a prosečna trudnoća traje između 37 nedelja i 42 nedelje. Koristeći ove informacije, zajedno sa prosečnom dužinom menstrualnog ciklusa, u mogućnosti smo da izračunamo približni datum vašeg porođaja.   

Poslednji put pregledano: 30. avgusta 2019

Više od naših stručnjaka

Pridružite se Aptaclubu na Facebook mreži

Lajkujte našu Facebook stranicu da biste se pridružili hiljadama budućih mama i novih mama koje razgovaraju i dele svoja iskustva.

Pridružite se Aptaclubu na YouTube

Od pakovanja torbe za bolnicu do položaja za dojenje i saveta za odvikavanje od mleka, naše smernice sa uputstvima su vam na raspolaganju da vam pomognu u svakoj fazi.

Pridružite se Aptaclubu na Instagram

Aptaclub vam pruža podršku na uzbudljivom putovanju od trudnoće do roditeljstva.

Povezani članci

Dojenje je najbolje za bebe

Prvo pročitajte ovo važno obaveštenje Klikom na dugme Nastavi moći ćete da vidite informacije o mleku za dojenčad Aptamil i drugim proizvodima. Ako odlučite da nastavite, prihvatate da Aptaclub pruža ove informacije na vaš lični zahtev u informativne svrhe. Molimo vas da se obratite zdravstvenom radniku kako biste doneli izbor na bazi informacija o hranjenju mlekom i odbijanju bebe od čvrste hrane. Dojenje je najbolje za bebe i pruža brojne prednosti. Važno je da, u pripremi za i tokom dojenja, jedete zdravu, uravnoteženu ishranu. Kombinovano dojenje i hranjenje bočicom u prvim nedeljama života mogu smanjiti zalihe vašeg majčinog mleka i preokret u odluci da ne dojite je težak. Treba razmotriti socijalne i finansijske implikacije upotrebe mleka za dojenčad. Nepravilna upotreba mleka za dojenčad ili neprikladna hrane ili način hranjenja može predstavljati opasnost po zdravlje. Ako koristite mleko za dojenčad, pažljivo sledite uputstva proizvođača za upotrebu – ako se ne pridržavate uputstava, beba može da se razboli.