Kako da razgovarate sa svojom bebom pre rođenja

Pronalaženje reči

Šta reći i kako to reći

Dokazano je da razgovor sa vašim stomakom u trećem tromesečju trudnoće deluje smirujuće na vašu bebu, ali neverovatna nova istraživanja takođe pokazuju da nerođene bebe mogu da se sete onoga što čuju i da ih ponovljene pesme mogu umiriti.

To je samo jedan od niza uvida u to kako razgovor sa vašim stomakom može uticati na njihov rani razvoj jezika. Saznajte više o tome kako vaša beba doživljava spoljni svet pomoću naših članaka i video snimaka Hello In Theres.

parenting icon circle

Svetlije budućnosti počinju ovde

Saznajte više o razvoju dojenčadi kako biste pomogli oblikovanje budućnosti svoje bebe

Oblici reči

Istraživanje je pokazalo da slušanje vašeg glasa u stomaku opušta vašu bebu i smanjuje joj otkucaje srca, postavljajući temelje i za vezivanje i za rani razvoj jezika. Neverovatno, naučnici su takođe otkrili da nerođene bebe pozitivno reaguju na oblike reči, poput pesmica za decu, za koje se mogu setiti da su ih ranije čule.

Neverovatna nova istraživanja pokazuju da nerođene bebe mogu da se sete onoga što čuju, postavljajući temelje za razvoj jezika.

Učiti slušati

Sluh se razvija prema utvrđenom redosledu tokom trudnoće. Kohlea (odgovorna za prevođenje zvučnih talasa) je dobro formirana do 15. nedelje trudnoće i potpuno je funkcionalna do 20. nedelje, ali nije povezana sa mozgom do oko 24–30. nedelje1. Dakle, iako zvuk ulazi u uši, bebin mozak ga ne ‘čuje’ do trećeg tromesečja. U međuvremenu beba već uči o životu u stomaku preko mirisa, dodira i pokreta. Razgovarajući sa svojim stomakom, možete pomoći svojoj bebi da nauči nešto i o spoljnjem svetu.

Vaš glas je ono što će oni najviše voleti i to će im biti potpora dugo nakon što se rode.

Prvo što će vaša beba verovatno čuti je unutrašnji rad vašeg tela: otkucaji srca, disanje i žubor varenja hrane2. Ali najvažniji zvuk za njih će biti vaš glas, za koji se smatra da je najintenzivniji zvuk koji mogu čuti u stomaku3. Posle toga, ukoliko su zvukovi dovoljno glasni ili dovoljno blizu, oni takođe mogu da čuju šta se događa oko vas, reagujući na muziku, iznenadne zvukove i upoznajući glasove ostalih članova porodice. Ali vaš glas je ono što će oni najviše voleti i to će im biti potpora dugo nakon što se rode.

“Možete da stvorite prva sećanja svoje bebe.”

Sećanja pre rođenja

Merenjem otkucaja srca fetusa utvrđeno je da nerođene bebe različito reaguju na to kada istu priču ili dečju pesmicu više puta iznova čuju tokom nekoliko nedelja, u poređenju sa onim kada neku priču čuju prvi put.

Puls im opada kada čuju poznate oblike reči, što ukazuje da ih to opušta. Još neverovatnije, mogu da se sete da su čuli reči čak i ako postoji razmak od nekoliko nedelja između čitanja, pa čak i ako ih neko drugi pročita4. Takođe mogu da nastave da ih prepoznaju nakratko kao novorođenče, tako čitajući vašem stomaku redovnu priču za laku noć ili pesmice, možete stvoriti prve uspomene vaše bebe.

SLEDEĆI KORACI

  • Tokom trećeg tromesečja zašto ne biste izabrali omiljenu dečju pesmicu ili kratku priču i pokušali da je čitate naglas jednom dnevno.
  • Pronađite mirno mesto sami, duboko udahnite i opustite se. Dokazano je da visok nivo stresa može uticati na imunitet vaše bebe5,6, tako da provođenje mirnog vremena u povezivanju sa bebom može biti korisno na više načina.
  • Ako čitanje vašem stomaku zaista nije za vas, ne brinite, vaša beba uči o vašem glasu svaki put kada govorite, tako da će veza prirodno rasti.
  • Osmatrajte promene u ponašanju vaše bebe. Imajte na umu da će vaša beba otkriti da vam se glas smiruje, pa očekujte pre manje pokreta nego više.
  • Vidite da li vaša beba drugačije reaguje na niz zvukova – pevanje, na primer, zveckanje ili nečiji drugi glas.
  • Tata i braća i sestre takođe mogu da se uključe – moraće lepo i blizu da priđu stomaku kako bi bili sigurni da su saslušani.

Saznajte više o tome šta vaša beba čuje u stomaku i kako možete da podstaknete njihov rani razvoj kroz našu seriju Hello In There.

Poslednji put pregledano: 19. juna 2016

kontaktirajte aptaclub
aptaclub zajednica srbija

Buduće zdravlje vaše bebe počinje ovde

U Aptaclubu verujemo da iskustvo pomaže u izgradnji otpornosti; da svaki novi susret, bilo u trudnoći ili nakon rođenja, može da oblikuje budući razvoj vaše bebe. Pomoću naše naučne stručnosti i podrške jedan na jedan, možemo pomoći vama i vašoj bebi da zagrlite sutrašnjicu.

Povezani članci

Dojenje je najbolje za bebe

Prvo pročitajte ovo važno obaveštenje Klikom na dugme Nastavi moći ćete da vidite informacije o mleku za dojenčad Aptamil i drugim proizvodima. Ako odlučite da nastavite, prihvatate da Aptaclub pruža ove informacije na vaš lični zahtev u informativne svrhe. Molimo vas da se obratite zdravstvenom radniku kako biste doneli izbor na bazi informacija o hranjenju mlekom i odbijanju bebe od čvrste hrane. Dojenje je najbolje za bebe i pruža brojne prednosti. Važno je da, u pripremi za i tokom dojenja, jedete zdravu, uravnoteženu ishranu. Kombinovano dojenje i hranjenje bočicom u prvim nedeljama života mogu smanjiti zalihe vašeg majčinog mleka i preokret u odluci da ne dojite je težak. Treba razmotriti socijalne i finansijske implikacije upotrebe mleka za dojenčad. Nepravilna upotreba mleka za dojenčad ili neprikladna hrane ili način hranjenja može predstavljati opasnost po zdravlje. Ako koristite mleko za dojenčad, pažljivo sledite uputstva proizvođača za upotrebu – ako se ne pridržavate uputstava, beba može da se razboli.

Izaberite svoju zemlju