Kako se nositi sa jutarnjim mučninama

Vreme čitanjа: 6 minuta

Mučnina i povraćanje se smatraju normalnim delom trudnoće jer pogađaju do 80% budućih mama u prvom tromesečju. Mogu da se dogode u bilo koje doba dana ili noći i variraju od blage mučnine do ekstremnih simptoma koji zahtevaju prijem u bolnicu.

Mnogo toga možete učiniti da pomognete u ovladavanju svojim simptomima i biće vam drago da čujete da se redovne jutarnje mučnine obično poboljšavaju oko 12. nedelja.

Jutarnje mučnine: od blagih do teških

Blaga bolest trudnoće je obično poznata kao „jutarnja mučnina“ i karakterišu je napadi mučnine i povremeno povraćanje. Za mali broj žena ovo se može produžiti u toku trudnoće i trajati duže nego kod ostalih.

Još manji broj žena će iskusiti trudničku hiperemezu (nazvanu HG). Naučnici ne razumeju u potpunosti zašto neke buduće mame imaju blagu mučninu, dok se kod drugih razvije HG, ali postoje dokazi koji pokazuju vezu sa genetikom i hormonima1.

morning sickness

Činjenice o mučnini u trudnoći

  • 70–80% trudnica će doživeti neku mučninu i povraćanje 2.
  • Mučnine u trudnoći i trudnička hiperemeza nisu psihološka stanja; obe su telesne bolesti.
  • ‘Jutarnja’ bolest može da se dogodi bilo kada2.
  • Sve dok možete normalno da jedete i pijete, jutarnje mučnine neće uticati na vaše ili zdravlje vaše bebe3.
  • Čak i blaga mučnina može uticati na vaše raspoloženje, posebno kada traje nekoliko nedelja. Ovo će biti još izraženije ukoliko imate umerene do teške mučnine u trudnoći ili HG.

Kada počinju jutarnje mučnine?

Morning sickness usually starts during the first trimester, when you’re five or six weeks pregnant4. Often, it’s one of the first indications that you’re pregnant4.

Takođe nazvana i kao bolest trudnoće, simptomi dosežu vrhunac oko 9. do 11. nedelje i znatno se povećavaju između 12. i 142. nedelje. Nekima trudnoća može trajati i 20 nedelja, a odliv kiseline od drugog tromesečja nadalje takođe može izazvati mučninu i povraćanje.

Ukoliko simptomi bolesti trudnoće traju duže od 12 nedelja, razgovarajte sa babicom ili doktorom.

pregnant woman lying on couch

Postoje li izlečenja od jutarnjih mučnina?

Neke žene traže alternativne terapije, poput aromaterapije, akupunkture i homeopatije. Ne postoji nijedno kliničko ispitivanje koje pokazuje da su alternativni tretmani pokazali išta korisnije od placebo efekta.

Međutim, sigurno neće naneti nikakvu štetu. Ako pokušavate fizikalnu terapiju poput masaže ili akupunkture, potražite kvalifikovanog praktičara koji ima iskustva u radu sa trudnicama. Britanska dobrotvorna organizacija za podršku trudnoći Pregnancy Sickness Support nudi savete i informacije o samopomoći zasnovane na dokazima. Njihove preporuke uključuju:

careline icon circle

Savet stručnjaka

Dođite do podrške koja vam je potrebna u trenutku kada vam je potrebna

ginger tea

Da li đumbir pomaže?

Ako pominjete da imate jutarnje mučnine, neko će obavezno predložiti đumbir. Postoje anegdotski dokazi da se blažoj do umerenoj mučnini i povraćanju može pomoći uzimanjem 1.000 mg čistog ekstrakta korena đumbira svakog dana5.

Međutim, u praksi, mnogi smatraju da đumbir može pogoršati simptome zbog svog jakog ukusa. Đumbir takođe može povećati odliv kiseline, što dovodi do dalje nelagodnosti. Istraživači su otkrili da je više od polovine žena sa HG koje su probale đumbir, reklo da je to izazvalo neprijatne neželjene efekte6.

Proizvodi sa ukusom đumbira obično nemaju dovoljno đumbira u sebi da bi imali ikakvog efekta, a slatke stvari poput keksa sa đumbirom mogu imati visok sadržaj šećera, što je najbolje izbegavati u trudnoći.

Mislim da su moji simptomi gori od normalnih. Šta da radim?

Razgovarajte sa svojim doktorom ili babicom ako imate bilo koji od sledećih simptoma, budući da oni mogu ukazivati na to da imate trudničku hiperemezu (nazvanu HG) i treba vam medicinska pomoć:

  • Gotovo sve vreme osećate mučninu i to vas sprečava da jedete odnosno pijete
  • Gubite više od pet procenata vaše težine pre trudnoće
  • Povraćate više od tri puta dnevno duže od tri dana

Lečenje trudničke hiperemeze

Vaš doktor može da prepiše jedan od nekoliko lekova koji se bezbedno koriste godinama, a preporučuje ih Kraljevski koledž akušera i ginekologa. Nedavni dokazi su pokazali da ostavljanje trudničke hiperemeze bez lečenja može povećati rizik za vašu bebu. Svakako uzrokuje značajne bolove budućim mamama. Samo ako vam HG uzrokuje dehidraciju, bićete poslati u bolnicu na praćenje i infuziju.

Ako ste zabrinuti zbog svojih simptoma, nazovite liniju za podršku trudnoći Pregnancy Sickness Support na 0247 638 2020 ili pošaljite dopis elektronskim putem na email support@pregnancysicknesssupport.org.uk za informacije i smernice.

pregnant woman in grey

Usamljenost i izolacija

Stanje trudnoće može da utiče na vaše mentalno zdravlje, posebno ako je ozbiljna i ako se nekoliko nedelja nađete u zatvoreni u kući ili čak vezani za krevet. Može se javiti osećaj kao da je svet zaboravio na vas.

Neke žene imaju osećaj krivice, posebno ako vaša bolest počne da utiče na porodicu i finansije. Ova osećanja su prirodna i razumljiva.

Pokušajte da se setite da niste vi krivi ako ste bolesni, posebno ako vam je dijagnostikovana trudnička hiperemeza: to je ozbiljna bolest i za vas i vašu bebu je važno da se što više odmarate.

Ako otkrijete da ste sami, dok drugi moraju da idu na posao ili u školu i ako ste vezani za krevet, držite radio u blizini da biste imali društvo. Čak i ako se osećate previše nelagodno ako biste se pomerili ili sedeli, radio vam može pomoći da odvratite pažnju od negativnih misli (mada je najbolje da se izbegavaju vesti!). Biti vezan za krevet je takođe prilika za otkrivanje audio knjiga.

Posednji put pregledano: 20. decembra 2019

Recenzirano od strane Nutricia tima za medicinska i naučna pitanja

kontaktirajte aptaclub
aptaclub zajednica srbija

Buduće zdravlje vaše bebe počinje ovde

U Aptaclubu verujemo da iskustvo pomaže u izgradnji otpornosti; da svaki novi susret, bilo u trudnoći ili nakon rođenja, može da oblikuje budući razvoj vaše bebe. Pomoću naše naučne stručnosti i podrške jedan na jedan, možemo pomoći vama i vašoj bebi da zagrlite sutrašnjicu.

Više od naših stručnjaka

Pridružite se Aptaclubu na Facebook mreži

Lajkujte našu Facebook stranicu da biste se pridružili hiljadama budućih mama i novih mama koje razgovaraju i dele svoja iskustva.

Pridružite se Aptaclubu na YouTube

Od pakovanja torbe za bolnicu do položaja za dojenje i saveta za odvikavanje od mleka, naše smernice sa uputstvima su vam na raspolaganju da vam pomognu u svakoj fazi.

Pridružite se Aptaclubu na Instagram

Aptaclub vam pruža podršku na uzbudljivom putovanju od trudnoće do roditeljstva.

Povezani članci

Dojenje je najbolje za bebe

Prvo pročitajte ovo važno obaveštenje Klikom na dugme Nastavi moći ćete da vidite informacije o mleku za dojenčad Aptamil i drugim proizvodima. Ako odlučite da nastavite, prihvatate da Aptaclub pruža ove informacije na vaš lični zahtev u informativne svrhe. Molimo vas da se obratite zdravstvenom radniku kako biste doneli izbor na bazi informacija o hranjenju mlekom i odbijanju bebe od čvrste hrane. Dojenje je najbolje za bebe i pruža brojne prednosti. Važno je da, u pripremi za i tokom dojenja, jedete zdravu, uravnoteženu ishranu. Kombinovano dojenje i hranjenje bočicom u prvim nedeljama života mogu smanjiti zalihe vašeg majčinog mleka i preokret u odluci da ne dojite je težak. Treba razmotriti socijalne i finansijske implikacije upotrebe mleka za dojenčad. Nepravilna upotreba mleka za dojenčad ili neprikladna hrane ili način hranjenja može predstavljati opasnost po zdravlje. Ako koristite mleko za dojenčad, pažljivo sledite uputstva proizvođača za upotrebu – ako se ne pridržavate uputstava, beba može da se razboli.

Izaberite svoju zemlju