Hrana i grickalice za porođaj

Snaga za naprezanje

Koje grickalice treba da spakujete?

Porođaj zahteva ogromnu količinu energije, stoga je dobro imati pri ruci grickalice koje će vam pomoći da nastavite dalje. Pročitajte šta treba uzeti u obzir prilikom pakovanja grickalica u torbu za bolnicu i kako ostati dobro hidriran tokom porođaja.

Grickalice za vreme i posle porođaja

Gde god da planirate da rodite bebu, korisno je imati pri ruci grickalice u slučaju da vam se nešto jede tokom porođaja a i kao dopunu osnovnih hranljivih materija i kalorija nakon porođaja.

Ako se porađate u bolnici, dodavanje raznih hranljivih grickalica na kontrolnu listu torbe za bolnicu znači da nećete morati da se oslanjate na to da li je menza otvorena ili da budete ograničeni na često nezdrave opcije iz automata. Takođe, zalihe odabranih namirnica kod kuće olakšavaju vama i vašem partneru zdrave grickalice u ranim fazama porođaja i nakon rođenja bebe.

Ishrana u toku porođaja

Porođaj troši ogromnu količinu energije. Kao i kod svih ostalih događaja izdržljivosti, telu je potrebna dovoljna količina hrane da bi se kroz njega prošlo.

Žene su sklone stanju koje se naziva ketoza ako ne dobijaju odgovarajuću ishranu tokom porođaja1. Telo može da uroni u rezerve masti za energiju, sa simptomima koji uključuju mučninu i glavobolju, što takođe može biti znak iscrpljenosti.

Studije sugerišu da, osim što vam pomaže tokom perioda zamora, adekvatna ishrana tokom porođaja može da pomogne da se smanji rizik od ketoze1. Čak i mala količina hrane, poput gutljaja soka ili izotoničnog napitka, može da vam pomogne da nastavite dalje2.

Hrana za vreme i posle porođaja

Porođaj zahteva ogromnu količinu energije, stoga je dobro imati pri ruci grickalice koje će vam pomoći da nastavite dalje.

cut up apples 1

Priprema hrane za porođaj i prve dane majčinstva

Trudovi su nepredvidljivi, ali prvi napori su često dugi, ponekad traju i 24 sata ili duže. Ako se porađate u bolnici, možda ćete imati duži boravak nego što se očekivalo. Ukoliko se dobro pripremite sa puno opcija za grickalice, imaćete ono što vam treba ako želite da jedete tokom trudova ili da potpomognete prvih nekoliko dana dojenja ukoliko ostajete duže u bolnici.

Napomene koje treba imati na umu kada je u pitanju jelo pre, tokom i nakon porođaja:

 • Ako jedete malo i često, to će vam pomoći da održite energiju.
 • Porcije veličine zalogaja su idealne.
 • Hrana sa visokim nivoom šećera pruža kratkotrajni nalet energije. Isprobajte integralne ugljene hidrate umesto toga da biste sporije ostali bez energije. 
 • Ako jedete veće grickalice ili obroke, možete osetiti mučninu.
 • Jedite kada osetite glad, radije nego da čekate kasniji momenat.
 • Možda će se od vas tražiti da izbegavate da jedete ili pijete ukoliko se očekuje carski rez.
 • Verovatno će i vašem partneru trebati grickalice i možda nećete želeti da vas ostavi da bi otišao po hranu. Spakujte dosta. 
 • Ne postoji ispravno ili pogrešno što se tiče ishrane prilikom porođaja, zato slušajte svoje telo i reagujte u skladu s tim. Neka istraživanja pokazuju da ne postoji razlika u dužini porođaja ili broju komplikacija koje su se dogodile između mama koje su odlučile da jedu i onih koje to nisu3.

Voda i izotonična pića prilikom porođaja

Kao što ste mogli očekivati, porođaj je aktivnost koja izaziva žeđ. Važno je da pijete redovno da biste nadoknadili tečnost izgubljenu kroz znoj i izbegli dehidrataciju.

Voda je dobar izbor za piće tokom porođaja. Kako prelazite u kasnije faze, izotonično piće može da vam pomogne da obezbedite kalorije ako vam se ne jede hrana.

Najbolje je izbegavati gazirana pića koja mogu da daju energiju, ali takođe mogu da izazovu mučninu i bolest.

SLEDEĆI KORACI

Spakujte neke od sledećih namirnica u torbu za bolnicu ili ih držite na zalihi kod kuće, spremne za početak porođaja:

 • Banane i drugo sveže voće
 • Integralni hleb i zdrav sendvič sa piletinom, ćuretinom i banane
 • Integralni keksi/krekeri/energetske pločice
 • Peciva
 • Mešavina suvog voća i orašastih plodova
 • Flaša vode
 • Izotonično sportsko piće

Poslednji put pregledano: 29. jula 2014

kontaktirajte aptaclub
aptaclub zajednica srbija

Buduće zdravlje vaše bebe počinje ovde

U Aptaclubu verujemo da iskustvo pomaže u izgradnji otpornosti; da svaki novi susret, bilo u trudnoći ili nakon rođenja, može da oblikuje budući razvoj vaše bebe. Pomoću naše naučne stručnosti i podrške jedan na jedan, možemo pomoći vama i vašoj bebi da zagrlite sutrašnjicu.

Povezani članci

Dojenje je najbolje za bebe

Prvo pročitajte ovo važno obaveštenje Klikom na dugme Nastavi moći ćete da vidite informacije o mleku za dojenčad Aptamil i drugim proizvodima. Ako odlučite da nastavite, prihvatate da Aptaclub pruža ove informacije na vaš lični zahtev u informativne svrhe. Molimo vas da se obratite zdravstvenom radniku kako biste doneli izbor na bazi informacija o hranjenju mlekom i odbijanju bebe od čvrste hrane. Dojenje je najbolje za bebe i pruža brojne prednosti. Važno je da, u pripremi za i tokom dojenja, jedete zdravu, uravnoteženu ishranu. Kombinovano dojenje i hranjenje bočicom u prvim nedeljama života mogu smanjiti zalihe vašeg majčinog mleka i preokret u odluci da ne dojite je težak. Treba razmotriti socijalne i finansijske implikacije upotrebe mleka za dojenčad. Nepravilna upotreba mleka za dojenčad ili neprikladna hrane ili način hranjenja može predstavljati opasnost po zdravlje. Ako koristite mleko za dojenčad, pažljivo sledite uputstva proizvođača za upotrebu – ako se ne pridržavate uputstava, beba može da se razboli.

Izaberite svoju zemlju