Pečeni patlidžan sa fetom & pistaćima sa kus-kusom i belim lukom

Vreme pripreme: 10 minuta – Vreme kuvanja: 30-40 minuta – Služiti: 2 porcije

Ovo mediteransko jelo od povrća uključuje patlidžane za vlakna i pistaće prepune kalijuma. Osim toga, brzo se priprema i ukusno je. 

Ovo jelo je: Vegetarijansko • sadrži malo šećera • sadrži malo soli • izvor vlakna • bogato proteinima

Svaka porcija sadrži:

Nutritivna vrednostKoličina % Referentni unos hranljivih sastojaka
Energija485kcal24%
Masti21g30%
Zasićene materije5.3g27%
Šećer9.4g10%
So1.4g23%

Savet nutricioniste

Što je raznolikost povrća koje jedete šira, širu ćete raznolikost hranljivih sastojaka dobiti.

Sastojci

  • 1 srednji patlidžan
  • 100g vegetarijanskog feta sira sa niskim sadržajem masti
  • 1/2 kašike pistaća, iseckanih
  • 1 kašika ulja uljane repice
  • 100g kus-kusa
  • 150g čeri paradajza
  • Pola krastavca
  • 1 limun
  • 1 kašičica povrtnog temeljca u prahu sa smanjenom količinom soli (ili pola kocke temeljca)  
  • 2 čena belog luka, izgnječenog
  • 1/2 kašičice mlevenog crnog bibera
  • 1 kašika bosiljka, grubo iseckanog

Recept sadrži sledeće alergene: orašasti plodovi (pistaći), gluten (kus-kus), celer (kocka temeljca), mleko (feta). Sve nutritivne tvrdnje su zasnovane na analizi jedne porcije. 

Nutritivne koristi

* Patlidžan: Sadrži vlakna koja pomažu u sprečavanju zatvora izazvanog vašim hormonalnim promenama1

* Orašasti plodovi: Sadrže vitamin E. Odgovarajući unos vitamina E tokom trudnoće smanjuje verovatnoću da vaše dete kasnije u životu razvije astmu i respiratorne probleme2,3

* Kus-kus: Sadrži proteine koji obezbeđuju gradivne elemente za rast vaše bebe4

* Paradajz: Sadrži vitamin C koji vam može zaštititi ćelije i održava ih zdravim5

Način pripreme

  1. Zagrejte rernu na 220oC (ventilator 200oC), oznaka gasa 6.
  2. Prerežite patlidžan na pola i zarežite ga dijagonalno u oba smera kako biste napravili ukršteni oblik. Utrljajte ulje uljane repice u polovine patlidžana sa obe strane, pospite polovinom bibera i stavite u rernu na 30 minuta, ili dok odozgo ne porumeni.
  3. Dok se patlidžan kuva, napravite kus-kus. Dodajte sok jednog limuna, dva izgnječena čena belog luka, preostali biber i prah temeljca u bokal, pa sipajte 150ml ključale vode i izmešajte.
  4. Stavite kus-kus u posudu, dodajte tečnost, kratko promešajte, pokrijte i ostavite da odstoji 3-4 minuta pre nego što izmešate  viljuškom.
  5. Iseckajte krastavac na sitne komade, isecite čeri paradajz na pola i umešajte u kus-kus. Odložite.
  6. Izvadite patlidžan iz rerne, a ako je hrana mekana i zlatnosmeđe boje, izmrvite fetu na svaku polovinu i vratite u rernu još 5 minuta.
  7. Da biste poslužili, polovine patlidžana pospite seckanim pistaćima i bosiljkom, a sa strane dodajte porciju kus-kusa.

Poslednji put pregledano: 7. septembra 2018

kontaktirajte aptaclub
aptaclub zajednica srbija

Buduće zdravlje vaše bebe počinje ovde

U Aptaclubu verujemo da iskustvo pomaže u izgradnji otpornosti; da svaki novi susret, bilo u trudnoći ili nakon rođenja, može da oblikuje budući razvoj vaše bebe. Pomoću naše naučne stručnosti i podrške jedan na jedan, možemo pomoći vama i vašoj bebi da zagrlite sutrašnjicu.

Povezani članci

Odricanje odgovornosti

Informacije na ovoj veb lokaciji, uključujući, ali ne ograničavajući se na tekst, grafike, slike, veze, audio, video, izjave, ishod bilo kojeg predviđajućeg računara ili alata ili programa za proveru simptoma, prediktivni dani i / ili datumi i drugi materijali su opšte informacije samo u svrhe i ne treba ih smatrati zdravstvenim ili medicinskim savetom, dijagnozom ili lečenjem za vas i / ili vaše (nerođeno) dete. Na informacije sadržane na ovoj veb lokaciji ne možete se pouzdati i nisu tačne niti specifične za vas i / ili vaše (nerođeno) dete. Uvek potražite savet lekara ili drugog kvalifikovanog zdravstvenog radnika u vezi sa bilo kakvim pitanjima u vezi sa zdravstvenim stanjem i / ili medicinskim simptomima. Nikada nemojte zanemariti profesionalni lekarski savet ili odlagati njegovo traženje zbog nečega što ste pročitali na ovoj veb lokaciji ili razgovarali sa nekim od naših konsultanata. U slučaju (sumnje na) hitne medicinske pomoći, odmah pozovite svog lekara ili hitnu službu. Nutricia i njene podružnice ne daju nikakve garancije, izjave ili garancije u vezi sa bilo kojim sadržajem koji je dostupan na ovoj veb lokaciji u bilo kom obliku i njegovom ispravnošću, kompletnošću, adekvatnošću, pogodnošću, kvalitetom, pouzdanošću i tačnošću bilo koje informacije na ovoj veb lokaciji. U MENI U POTPUNOSTI DOZVOLJENI PRIMENJIVIM ZAKONIMA, Nutricia I njene pridružene kompanije isključuju sve obaveze koje proizilaze iz ili u vezi sa upotrebom ili zloupotrebom informacija ili nedostatkom informacija na ovoj veb lokaciji.

Dojenje je najbolje za bebe

Prvo pročitajte ovo važno obaveštenje Klikom na dugme Nastavi moći ćete da vidite informacije o mleku za dojenčad Aptamil i drugim proizvodima. Ako odlučite da nastavite, prihvatate da Aptaclub pruža ove informacije na vaš lični zahtev u informativne svrhe. Molimo vas da se obratite zdravstvenom radniku kako biste doneli izbor na bazi informacija o hranjenju mlekom i odbijanju bebe od čvrste hrane. Dojenje je najbolje za bebe i pruža brojne prednosti. Važno je da, u pripremi za i tokom dojenja, jedete zdravu, uravnoteženu ishranu. Kombinovano dojenje i hranjenje bočicom u prvim nedeljama života mogu smanjiti zalihe vašeg majčinog mleka i preokret u odluci da ne dojite je težak. Treba razmotriti socijalne i finansijske implikacije upotrebe mleka za dojenčad. Nepravilna upotreba mleka za dojenčad ili neprikladna hrane ili način hranjenja može predstavljati opasnost po zdravlje. Ako koristite mleko za dojenčad, pažljivo sledite uputstva proizvođača za upotrebu – ako se ne pridržavate uputstava, beba može da se razboli.