Pečeni patlidžan sa fetom & pistaćima sa kus-kusom i belim lukom
Vreme pripreme: 10 minuta – Vreme kuvanja: 30-40 minuta – Služiti: 2 porcije
Ovo mediteransko jelo od povrća uključuje patlidžane za vlakna i pistaće prepune kalijuma. Osim toga, brzo se priprema i ukusno je.
Ovo jelo je: Vegetarijansko • sadrži malo šećera • sadrži malo soli • izvor vlakna • bogato proteinima
Svaka porcija sadrži:
Nutritivna vrednost | Količina | % Referentni unos hranljivih sastojaka |
---|---|---|
Energija | 485kcal | 24% |
Masti | 21g | 30% |
Zasićene materije | 5.3g | 27% |
Šećer | 9.4g | 10% |
So | 1.4g | 23% |
Savet nutricioniste
Što je raznolikost povrća koje jedete šira, širu ćete raznolikost hranljivih sastojaka dobiti.
Sastojci
- 1 srednji patlidžan
- 100g vegetarijanskog feta sira sa niskim sadržajem masti
- 1/2 kašike pistaća, iseckanih
- 1 kašika ulja uljane repice
- 100g kus-kusa
- 150g čeri paradajza
- Pola krastavca
- 1 limun
- 1 kašičica povrtnog temeljca u prahu sa smanjenom količinom soli (ili pola kocke temeljca)
- 2 čena belog luka, izgnječenog
- 1/2 kašičice mlevenog crnog bibera
- 1 kašika bosiljka, grubo iseckanog
Recept sadrži sledeće alergene: orašasti plodovi (pistaći), gluten (kus-kus), celer (kocka temeljca), mleko (feta). Sve nutritivne tvrdnje su zasnovane na analizi jedne porcije.
Nutritivne koristi
* Patlidžan: Sadrži vlakna koja pomažu u sprečavanju zatvora izazvanog vašim hormonalnim promenama1
* Orašasti plodovi: Sadrže vitamin E. Odgovarajući unos vitamina E tokom trudnoće smanjuje verovatnoću da vaše dete kasnije u životu razvije astmu i respiratorne probleme2,3
* Kus-kus: Sadrži proteine koji obezbeđuju gradivne elemente za rast vaše bebe4
* Paradajz: Sadrži vitamin C koji vam može zaštititi ćelije i održava ih zdravim5
Način pripreme
- Zagrejte rernu na 220oC (ventilator 200oC), oznaka gasa 6.
- Prerežite patlidžan na pola i zarežite ga dijagonalno u oba smera kako biste napravili ukršteni oblik. Utrljajte ulje uljane repice u polovine patlidžana sa obe strane, pospite polovinom bibera i stavite u rernu na 30 minuta, ili dok odozgo ne porumeni.
- Dok se patlidžan kuva, napravite kus-kus. Dodajte sok jednog limuna, dva izgnječena čena belog luka, preostali biber i prah temeljca u bokal, pa sipajte 150ml ključale vode i izmešajte.
- Stavite kus-kus u posudu, dodajte tečnost, kratko promešajte, pokrijte i ostavite da odstoji 3-4 minuta pre nego što izmešate viljuškom.
- Iseckajte krastavac na sitne komade, isecite čeri paradajz na pola i umešajte u kus-kus. Odložite.
- Izvadite patlidžan iz rerne, a ako je hrana mekana i zlatnosmeđe boje, izmrvite fetu na svaku polovinu i vratite u rernu još 5 minuta.
- Da biste poslužili, polovine patlidžana pospite seckanim pistaćima i bosiljkom, a sa strane dodajte porciju kus-kusa.
Poslednji put pregledano: 7. septembra 2018

Buduće zdravlje vaše bebe počinje ovde
U Aptaclubu verujemo da iskustvo pomaže u izgradnji otpornosti; da svaki novi susret, bilo u trudnoći ili nakon rođenja, može da oblikuje budući razvoj vaše bebe. Pomoću naše naučne stručnosti i podrške jedan na jedan, možemo pomoći vama i vašoj bebi da zagrlite sutrašnjicu.