Dojenje tokom koronavirusa (COVID-19)

Dojenje bebe je jedna od najboljih stvari koje možete učiniti da biste podržali bebino zdravlje. I to je tačno čak i ako pokazujete simptome koronavirusa (COVID-19). Potpuno je sigurno dojiti bebu i trenutno nema podataka koji ukazuju na to da se virus može prenjeti na vašu bebu putem majčinog mljeka.

Majčino mleko ne samo da je prepuno moćnih antitela koja jačaju imunološki sistem vaše bebe, već je i odličan način da se povežete sa bebom – i nudi obilje blagodati i za vas.

Od prvog hranjenja do prevazilaženja uobičajenih problema sa dojenjem, dobili smo mnoštvo informacija koje će vam pomoći da dojenje započnete na najbolji mogući način.

Ako patite od simptoma COVID-19 i ne osećate se dobro, važno je paziti na sebe, kao i na bebu. Pokušajte da ne vršite previše pritiska na sebe – možda pokušajte da iscedite i sačuvate mleko kada imate energije kako biste mogli da nastavite da dojite kao i obično nakon što se vratite u potpuno zdravlje.

Početak

Ovde smo sastavili nekoliko saveta koji će vam pomoći kada započnete dojenje, tako da vi i vaša beba možete uživati u mnogim prednostima koje donosi.

small baby suckling

Dr Sarah Jarvis, MBE

Doktorka Sarah Jarvis, kvalifikovani je lekar opšte prakse i aktivna medicinska spisateljica i emiter, sa doživotnim interesovanjem za zdravlje žena.

Pored toga što je stalni medicinski stručnjak u emisiji Jeremi Vine BBC Radio 2, tokom pandemije koronavirusa, dr Sarah Jarvis redovno se pojavljuje u emisiji BBC 1 The One Shov, ITV-u Coronavirus: K&A i vestima Kanal 5, dajući stručne savete o svim aspektima pandemije.

Kako dojiti

Položaji dojenja

Izmlazanje i čuvanje majčinog mleka

dr sarah jarvis small

Zdravo dojenje

Vi dostavljate bebama sve hranljive sastojke tokom dojenja I zato je zaista važno jesti zdravu hranu i ograničiti konzumaciju određene hrane i pića.

Zdrava ishrana tokom dojenja

Hrana koju treba izbegavati

Kofein i dojenje

majka koja doji sedi na krevetu

Problemi sa dojenjem

Dojenje ponekad može biti teško, ali uz pravu podršku ovi problemi se mogu prevazići i dojenje može nastaviti.

getting enough breastmilk

Zašto dojiti?

Dojenje daje bebi najbolji početak u životu, ali zašto i kakve koristi dojenje daje vama i vašoj bebi?

baby touching mother during breastfeeding 2

Naša stručnost

Ovde u Aptaclubu imamo preko 40 godina istraživanja majčinog mleka i volimo da delimo svoja znanja o majčinom mleku i dojenju kako bismo vam pružili najbolje iskustvo dojenja.

breastfeeding baby on bed 2

kontaktirajte aptaclub
aptaclub zajednica srbija

Buduće zdravlje vaše bebe počinje ovde

U Aptaclubu verujemo da iskustvo pomaže u izgradnji otpornosti; da svaki novi susret, bilo u trudnoći ili nakon rođenja, može da oblikuje budući razvoj vaše bebe. Pomoću naše naučne stručnosti i podrške jedan na jedan, možemo pomoći vama i vašoj bebi da zagrlite sutrašnjicu.

Povezani članci

Dojenje je najbolje za bebe

Prvo pročitajte ovo važno obaveštenje Klikom na dugme Nastavi moći ćete da vidite informacije o mleku za dojenčad Aptamil i drugim proizvodima. Ako odlučite da nastavite, prihvatate da Aptaclub pruža ove informacije na vaš lični zahtev u informativne svrhe. Molimo vas da se obratite zdravstvenom radniku kako biste doneli izbor na bazi informacija o hranjenju mlekom i odbijanju bebe od čvrste hrane. Dojenje je najbolje za bebe i pruža brojne prednosti. Važno je da, u pripremi za i tokom dojenja, jedete zdravu, uravnoteženu ishranu. Kombinovano dojenje i hranjenje bočicom u prvim nedeljama života mogu smanjiti zalihe vašeg majčinog mleka i preokret u odluci da ne dojite je težak. Treba razmotriti socijalne i finansijske implikacije upotrebe mleka za dojenčad. Nepravilna upotreba mleka za dojenčad ili neprikladna hrane ili način hranjenja može predstavljati opasnost po zdravlje. Ako koristite mleko za dojenčad, pažljivo sledite uputstva proizvođača za upotrebu – ako se ne pridržavate uputstava, beba može da se razboli.

Izaberite svoju zemlju