Razvoj mališana: 24–36 meseci

Vreme emocija

Dve godine ne moraju da budu strašne

Između 2. i 3. godine života, vaš mališan će razviti važne veštine i pokazati vam više svoje jedinstvene ličnosti. Stalno snabdevanje hranjivim sastojcima tokom ove faze će mu pomoći da podstakne učenje i da obezbedi energiju koja mu je potrebna da ostane aktivan i budan. Naučite koje su hranljive materije u ovom trenutku važne i kako se pobrinuti da ih dobije u dovoljnoj količini, čak i kada prolazi kroz nervoznu fazu.

Razvoj vašeg mališanat: 24–36 meseci uzrasta

Razvoj vašeg mališana se nastavlja brzim tempom između njegovog drugog i trećeg rođendana. Uči o sebi i svojim odnosima sa drugima i svetom oko sebe, dok fizički postaje mnogo sposobniji i samopouzdaniji.

Kada vaš mališan napuni dve godine, verovatno ćete moći da znate da li je dešnjak ili levoruk. O ovom njegovom izboru se odlučivalo kada je bio u stomaku, ali može proći neko vreme dok se ne uoči, jer deca obično koriste obe ruke kao bebe. Levorukost je relativno neuobičajena, budući da je samo 7–10% odraslih u populaciji levoruko.

Koja god ruka više odgovara vašem mališanu, često će koristiti svoju dominantnu stranu da bi škrabao, šutirao loptu i hranio se. Možda će čak moći da koristi preferiranu ruku za pranje zuba – uz malu pomoć.

Negde između 2. i 3. godine, možda ćete primetiti znake da vaš mališan razvija veštine i kontrolu bešike potrebne za upotrebu noše. Ako može da vam kaže da ima mokru ili prljavu pelenu i počne da pokazuje interesovanje za toalet, možda ćete želeti da probate.

Zdrava ishrana za kontinuirani razvoj vašeg mališana

Stalni razvoj vašeg mališana između 24 i 36 meseci zahteva stalni unos hranjivih sastojaka. Gvožđe  i vitamin D su dve hranljive materije koje su neophodne za ovu fazu.

Gvožđe je mineral koji pomaže prenosu kiseonika po telu i doprinosi razvoju mozga vašeg mališana. Nalazi se u visokom sadržaju u mesu, masnoj ribi i jajima, a takođe je dostupan i iz biljnih izvora, uključujući pasulj i tamnozeleno, lisnato povrće.

Preko 50% mališana mlađih od 3 godine ne dobija preporučenu dnevnu količinu gvožđa, stoga svaki roditelj mora biti svestan ovog neophodnog hranljivog sastojka. Čak i ako je vaše dete izbirljivo, pokušajte da ga podstaknete da jede barem jednu namirnicu bogatu gvožđem svakog dana. Meso bogato gvožđem možete da učinite jednostavnim za jelo nudeći ga kao meko pripremljeno u rerni ili kao čorbu ili vrlo tanko narezano meso. Vitamin C pomaže telu da apsorbuje gvožđe, pa će služenje povrća uz svaki obrok ili voća kao desert maksimizirati njegov unos.

Ukoliko vaš mališan odbija da jede hranu bogatu gvožđem, uprkos vašim naporima za podsticanje, mleko za odrastanje obogaćeno gvožđem može biti lakši način da se zadovolje njegove potrebe.

Preporučena dnevna količina gvožđa za malu decu uzrasta od 1 do 3 godine je 6.9mg.

Vitamin D je važan za razvoj zdravih kostiju; pomaže telu da apsorbuje kalcijum i fosfor, koji su neophodni za kosti vašeg dvogodišnjaka koje rastu. Telo proizvodi vitamin D kao odgovor na direktnu sunčevu svetlost na koži, ali geografska širina znači da nam nedostaje dovoljno UVB zraka tokom jedne polovine godine da bismo ga proizveli.

toddler with tears in his eyes
Preterane reakcije mogu učiniti da se deca osećaju uznemireno, zato pokušajte da izbegnete velike ispade: objašnjavanje sopstvenih emocija može biti dobar način da se smirite i steknete neku racionalnu perspektivu o situaciji

Izvori vitamina D u hrani uključuju meso, masnu ribu i obogaćene žitarice za doručak. Uključivanje navedenog u redovnu ishranu vašeg deteta može pomoći da povećate njegov unos.

Mnogi mališani ne dobijaju preporučene dnevne količine određenih hranljivih sastojaka. Zbog toga Ministarstvo zdravlja savetuje da svi mališani svakodnevno uzimaju dodatak kako bi povećali unos vitamina A, C i D.

Davanje detetu mleka za odrastanje je još jedan dobar način dopunjavanja ishrane – neke sorte su obogaćene vitaminom D, kao i drugim važnim hranljivim sastojcima.

Podsticanje zdravog emocionalnog razvoja

Između 24 i 36 meseci, vaš mališan je u važnoj fazi emocionalnog razvoja. Uči o osećanjima i postaju empatičniji prema osećanjima drugih.

Ponekad, njegove emocije mogu porasti, što može biti zastrašujuće za vašeg mališana. Povremeno može da se suoči sa više emocija nego što može da podnese ili iskaže, a ovo može da preraste u gnev ili čak dovede do ugriza ili udarca. To se u nekom trenutku dogodi većini dece a ključ je da ostanete mirni. Prekomerne reakcije mogu učiniti da se deca osećaju uznemireno, zato pokušajte da izbegnete velike ispade: objašnjavanje sopstvenih emocija može biti dobar način da se smirite i steknete neku racionalnu perspektivu o situaciji.

Možete pomoći svom mališanu da nauči da se snalazi tako što ćete mu imenovati njegove emocije i dati mu do znanja da je u redu ako oseća bes, tugu ili frustraciju. Biti otvoren kada osećate slične emocije može da mu pomogne da shvati da svi imaju osećanja. NSPCC ima izvrsne resurse o podsticanju dobrog ponašanja pozitivnim roditeljstvom.

Kada se u razvoju vašeg mališana dogodi korak unazad

Mališani s vremena na vreme mogu nazadovati u svom razvoju. To može biti znak da su preplavljeni razvojem kroz koji prolaze ili može biti reakcija na promenu, kao što je dolazak novog brata i sestre.

Uobičajeno nazadovanje mališana podrazumeva da se pričljivo dete vraća na pokazivanje stvari i neprestano plakanje, sposoban šetač želi da ga svuda nose a mališan koji uveliko koristi nošu iznenada ima više nezgoda. Ne brinite – regresije su privremene i uz malo dodatne pažnje i vremena, vaš mališan će se vratiti na pravi put.

Regresije su često poziv za utehu ili pažnju i obično brzo prolaze.

Najbolji način da odgovorite na regresiju je da prepoznate osećanja svog deteta. Postavljajte pitanja kako biste saznali uzrok njegovih briga ili promenu ponašanja. Neko vreme provedeno jedan-na-jedan će verovatno pružiti dodatnu udobnost vašem mališanu da bi ponovo osetio svoje uobičajeno ja.

SLEDEĆI KORACI

Povećajte svom mališanu unos osnovnih hranljivih sastojaka sledećim namirnicama:

Za gvožđe

  • Domaće pljeskavice od govedine
  • Pita od spanaća i brokolija
  • Kajgana i kobasica
  • Pasulj na tostu

Za vitamin D

  • Majonez od tunjevine u krompiru sa korom
  • Kriške tvrdo kuvanog jaja
  • Sardine u sosu od paradajza, pasirane i umešane u špagete

Poslednji put pregledano: 26. avgusta 2014

kontaktirajte aptaclub
aptaclub zajednica srbija

Buduće zdravlje vaše bebe počinje ovde

U Aptaclubu verujemo da iskustvo pomaže u izgradnji otpornosti; da svaki novi susret, bilo u trudnoći ili nakon rođenja, može da oblikuje budući razvoj vaše bebe. Pomoću naše naučne stručnosti i podrške jedan na jedan, možemo pomoći vama i vašoj bebi da zagrlite sutrašnjicu.

Povezani članci

Dojenje je najbolje za bebe

Prvo pročitajte ovo važno obaveštenje Klikom na dugme Nastavi moći ćete da vidite informacije o mleku za dojenčad Aptamil i drugim proizvodima. Ako odlučite da nastavite, prihvatate da Aptaclub pruža ove informacije na vaš lični zahtev u informativne svrhe. Molimo vas da se obratite zdravstvenom radniku kako biste doneli izbor na bazi informacija o hranjenju mlekom i odbijanju bebe od čvrste hrane. Dojenje je najbolje za bebe i pruža brojne prednosti. Važno je da, u pripremi za i tokom dojenja, jedete zdravu, uravnoteženu ishranu. Kombinovano dojenje i hranjenje bočicom u prvim nedeljama života mogu smanjiti zalihe vašeg majčinog mleka i preokret u odluci da ne dojite je težak. Treba razmotriti socijalne i finansijske implikacije upotrebe mleka za dojenčad. Nepravilna upotreba mleka za dojenčad ili neprikladna hrane ili način hranjenja može predstavljati opasnost po zdravlje. Ako koristite mleko za dojenčad, pažljivo sledite uputstva proizvođača za upotrebu – ako se ne pridržavate uputstava, beba može da se razboli.

Izaberite svoju zemlju