Unos gvožđa kod mališana

Hrana za mozak

Unošenje više gvožđa u ishranu vašeg mališana

Gvožđe je osnovni hranljivi sastojak za mališane: igra presudnu ulogu u razvoju mozga i ukupnom rastu i zdravlju. Pročitajte više o potrebama vašeg mališana za gvožđem, koja hrana je dobar izvor gvožđa i kako da povećate unos udruživanjem hrane bogate gvožđem sa voćem i povrćem.

Značaj gvožđa za vašeg mališana

Gvožđe je važan hranljivi sastojak koji je utiče na mnoge funkcije u telu, uključujući razvoj mozga. Stalan dotok gvožđa je neophodan za normalan kognitivni razvoj, što postavlja osnovu za učenje tokom čitavog života. Gvožđe je takođe uključeno u proizvodnju hemoglobina – proteina u krvi koji prenosi preko potrebni kiseonik po telu za energiju i rast.

Tokom perioda ranog detinjstva, mozak i telo vašeg deteta se brzo razvijaju, zbog čega deca imaju relativno velike potrebe za gvožđem u poređenju sa odraslima.

Preporučena dnevna količina gvožđa za malu decu uzrasta od 1 do 3 godine je 6.9mg.

Velika potreba mališana za gvožđem znači da su ranjivija na nedostatak gvožđa ako ne jedu redovno hranu bogatu gvožđem. U stvari, preko 50% dece nema dovoljno ovog hranljivog sastojka za razvoj mozga1.

Ako nivo gvožđa vašeg mališana postane prenizak, to može činiti da se oseća umornim i da mu nedostaje energije. U malom broju slučajeva, nizak nivo gvožđa može dovesti do anemije sa nedostatkom gvožđa.

Kako uključiti dovoljno gvožđa u ishranu vašeg mališana2

Gvožđe u hrani poput ribe i crvenog mesa se lakše apsorbuje od gvožđa iz biljnih izvora, poput integralnog hleba, sočiva, pasulja i tamnozelenog, lisnatog povrća.

Da biste pomogli svom mališanu da svakodnevno unosi dovoljno gvožđa, podstaknite ga da jede dve porcije proteina životinjskog porekla ili 3 porcije nemlečnih vegetarijanskih proteina.

toddler iron intake
Gvožđe u hrani poput ribe i crvenog mesa se lakše apsorbuje od gvožđa iz biljnih izvora

Vitamin C pomaže telu da apsorbuje gvožđe i nalazi se u agrumima, npr. pomorandžama, kivi voću i mnoštvu povrća, poput paprike, brokolija i spanaća. Davanje voća vašem mališanu kao desert je dobar način da povećate apsorpciju gvožđa iz njegovog slanog obroka.

Dobri izvori gvožđa

Sledeća hrana je dobar izvor gvožđa koju treba uvrstiti u svakodnevnu ishranu vašeg mališana:

Hem-gvožđe (najlakše se apsorbuje):

 • Polovina pilećih prsa – (približno 60g) sadrži 0.3mg
 • Tamno pileće meso – 60g sadrži 0.5mg
 • Tvrdo kuvano jaje – 1 celo jaje sadrži 1mg
 • Tanko isečena pečena govedina ili jagnjetina – 1 odrezak  (28g) sadrži 0.8mg
 • Sardine – 50g porcije sadrži 1.4mg

Ne-hem gvožđe:

 • Spanać – 1 kašika kuvanog spanaća sadrži 0.3mg gvožđa
 • Brokoli – 1 cvetić (20g) sadrži 0.2mg
 • Zapečeni pasulj – 1 kašika sadrži 0.3mg
 • Hleb od integralnog brašna – 1 srednja kriška sadrži 0.6mg
 • Sočivo – 1 kašika sadrži 0.7mg
 • Suve kajsije – 1 sušena kajsija sadrži 0.3mg
 • Obogaćene žitarice za doručak – 1 činija (30g) sadržis 2.3mg

Sledeći koraci

Povećajte unos gvožđa vašeg mališana uz porciju sledeće hrane:

 • Domaći goveđi burgeri
 • Jagnjeći bolonjeze
 • Pasulj na tostu
 • Blago začinjene semenke i pirinač
 • Omlet od brokolija

Poslednji put pregledano: 27. avgusta 2014

kontaktirajte aptaclub
aptaclub zajednica srbija

Buduće zdravlje vaše bebe počinje ovde

U Aptaclubu verujemo da iskustvo pomaže u izgradnji otpornosti; da svaki novi susret, bilo u trudnoći ili nakon rođenja, može da oblikuje budući razvoj vaše bebe. Pomoću naše naučne stručnosti i podrške jedan na jedan, možemo pomoći vama i vašoj bebi da zagrlite sutrašnjicu.

Povezani članci

Dojenje je najbolje za bebe

Prvo pročitajte ovo važno obaveštenje Klikom na dugme Nastavi moći ćete da vidite informacije o mleku za dojenčad Aptamil i drugim proizvodima. Ako odlučite da nastavite, prihvatate da Aptaclub pruža ove informacije na vaš lični zahtev u informativne svrhe. Molimo vas da se obratite zdravstvenom radniku kako biste doneli izbor na bazi informacija o hranjenju mlekom i odbijanju bebe od čvrste hrane. Dojenje je najbolje za bebe i pruža brojne prednosti. Važno je da, u pripremi za i tokom dojenja, jedete zdravu, uravnoteženu ishranu. Kombinovano dojenje i hranjenje bočicom u prvim nedeljama života mogu smanjiti zalihe vašeg majčinog mleka i preokret u odluci da ne dojite je težak. Treba razmotriti socijalne i finansijske implikacije upotrebe mleka za dojenčad. Nepravilna upotreba mleka za dojenčad ili neprikladna hrane ili način hranjenja može predstavljati opasnost po zdravlje. Ako koristite mleko za dojenčad, pažljivo sledite uputstva proizvođača za upotrebu – ako se ne pridržavate uputstava, beba može da se razboli.

Izaberite svoju zemlju