Beba stara 6 meseci: Saveti za razvoj & ishranu

Ima li imalo sačuvanog gvožđa?

Sa 6 meseci, zalihe gvožđa počinju da presušuju

Sada kada je probavni sistem vaše bebe razvijeniji, a prirodne zalihe gvožđa sa kojim su rođene ponestaju, pravo je vreme da ih upoznate sa njihovom prvom hranom. Raznovrsnija, čvršća ishrana – uključujući dodatnu količinu gvožđa – od vitalnog je značaja za vašu šestomesečnu bebu kao potpora njenom kontinuiranom razvoju mozga i mišića.

parenting icon circle

Svetlije budućnosti počinju ovde

Saznajte više o razvoju dojenčadi kako biste pomogli oblikovanje budućnosti svoje bebe

Šta se dešava u ovom mesecu?

Vaša šestomesečna beba će uskoro stići do značajne prekretnice u razvoju – njen prvi ukus ‘čvrste’ hrane. Ako dojite, ovo može izgledati kao početak nove faze, jer vaša beba počinje manje da se oslanja na vas u svojoj ishrani. Međutim, vaše majčino mleko je i dalje veoma važan deo ishrane, dok se čvrsta hrana polako uvodi tokom nekoliko sledećih nedelja i meseci.

Sa šest meseci, prirodne zalihe gvožđa sa kojima je vaša beba rođena, počinju da se troše.

Odvikavanje od majčinog mleka sa šest meseci se poklapa sa prirodnim iscrpljivanjem zaliha gvožđa sa kojima je vaše beba rođeno. Zbog toga je važno, tokom odvikavanja, dopuniti ih hranom bogatom gvožđem uz njihovo uobičajeno mleko.

Razvoj mozga vaše bebe

mother and baby smiling
Sa 6 meseci, vaša beba stići do nekih važnih prekretnica

Sa šest meseci, vaša beba se obično moći da se prevrće od pozadi prema napred. A, ako je držite dok stoji, može da nosi težinu na svojim nogama1. Sada sedi bez pomoći, može da okreće glavu sa jedne na drugu stranu, što bi ne izgledalo kao prednost kada pokušavate da joj ubacite kašiku u usta!

Vaša beba može da odgovori na vaše izraze lica i zvukove i može da ih oponaša. Kako joj se pamćenje i pažnja povećavaju, počeće da shvata delove vašeg govora i čuje način na koji reči formiraju rečenice. Sve ovo će pomoći njenom mozgu da raste i razvija se u pripremi za govor.

Jačanje mišića njenih leđa

Mnoge bebe provode šesti mesec usavršavajući umetnost sedenja. U periodu između četiri i pet meseci, one možda mogu da sede u nekom ležećem položaju, ali će često pasti1.

… oko 6 meseci će se manje oslanjati na svoje ruke kao podršku i konačno će možda moći samostalno da sede uspravno.

Kako počinju da koriste svoje ruke da bi se poduprle, stvari postaju lakše. A, kad im mišići leđa budu dovoljno jaki – obično oko šest meseci starosti – manje će se oslanjati na ruke i konačno će moći samostalno da sede uspravno1.

Pumpanje njihovih nivoa gvožđa

Gvožđe je posebno važno za razvoj mozga vaše bebe stare 6 meseci. Igra vitalnu ulogu u funkciji nervnog sistema, omogućavajući nervnim ćelijama da prenose informacije i moždanim procesima da se razvijaju2.

Kada je odvikavanje počelo, važno je napuniti zalihe gvožđa hranom koja prirodno ima puno gvožđa, poput nemasnog crvenog mesa, piletine, jaja, mahunarki i lisnatog, zelenog povrća2.
Referentni unos hranljivih sastojaka (RNI) za gvožđe je 4.3mg dnevno za decu od četiri do šest meseci2.

Zdrave navike počinju ovde3

Osim što obezbeđuje sve veći broj hranljivih sastojaka, bebina ishrana tokom odvikavanja od majčinog mleka može da pomogne u podsticanju apetita i spremnosti za isprobavanje širokog spektra hrane dok raste. Budite avanturistički i ponudite puno različitih ukusa i tekstura dok prolazite kroz faze odvikavanja. To može učiniti proces zabavnijim i zanimljivijim za vas oboje, a možda ćete biti iznenađeni nekim bebinim preferencijama. Zapamtite da bebi može biti potrebno deset pokušaja dok ne prihvati novi ukus. Dakle, ako pokazuje znake da ne voli određenu hranu, nemojte odustati. Ponudite je još nekoliko puta – možda čak postane i omiljena.

Sledeći koraci

Dodajte ove stavke na svoj spisak za kupovinu:

  • Hrana bogata gvožđem poput nemasnog crvenog mesa, zelenog, lisnatog povrća, graška i pasulja.
  • Hrana bogata vitaminom C poput paradajza, kivija, pomorandži, banana i jagoda.

Poslednji put pregledano: 13. avgusta 2014

kontaktirajte aptaclub
aptaclub zajednica srbija

Buduće zdravlje vaše bebe počinje ovde

U Aptaclubu verujemo da iskustvo pomaže u izgradnji otpornosti; da svaki novi susret, bilo u trudnoći ili nakon rođenja, može da oblikuje budući razvoj vaše bebe. Pomoću naše naučne stručnosti i podrške jedan na jedan, možemo pomoći vama i vašoj bebi da zagrlite sutrašnjicu.

Povezani članci

Dojenje je najbolje za bebe

Prvo pročitajte ovo važno obaveštenje Klikom na dugme Nastavi moći ćete da vidite informacije o mleku za dojenčad Aptamil i drugim proizvodima. Ako odlučite da nastavite, prihvatate da Aptaclub pruža ove informacije na vaš lični zahtev u informativne svrhe. Molimo vas da se obratite zdravstvenom radniku kako biste doneli izbor na bazi informacija o hranjenju mlekom i odbijanju bebe od čvrste hrane. Dojenje je najbolje za bebe i pruža brojne prednosti. Važno je da, u pripremi za i tokom dojenja, jedete zdravu, uravnoteženu ishranu. Kombinovano dojenje i hranjenje bočicom u prvim nedeljama života mogu smanjiti zalihe vašeg majčinog mleka i preokret u odluci da ne dojite je težak. Treba razmotriti socijalne i finansijske implikacije upotrebe mleka za dojenčad. Nepravilna upotreba mleka za dojenčad ili neprikladna hrane ili način hranjenja može predstavljati opasnost po zdravlje. Ako koristite mleko za dojenčad, pažljivo sledite uputstva proizvođača za upotrebu – ako se ne pridržavate uputstava, beba može da se razboli.

Izaberite svoju zemlju