Beba stara 5 meseci: Saveti za razvoj & ishranu

Baci pet

Pripremite se za neke impresivne događaje

Od grabljenja i hvatanja predmeta, pa sve do pripreme za njen prvi ukus pasirane hrane, ima mnogo toga čemu se radujemo jer vaša značajno aktivnija petomesečna beba nastavlja da se razvija ubrzano.

parenting icon circle

Svetlije budućnosti počinju ovde

Saznajte više o razvoju dojenčadi kako biste pomogli oblikovanje budućnosti svoje bebe

Šta se dešava u ovom mesecu?

baby pulling feed to face
Vaša beba će razvijati bolji stisak i moći će da zgrabi i uhvati ono što joj je nadohvat ruke

Tokom ovog meseca brzog razvoja, možda ćete videti kako vaša petomesečna beba uči ili usavršava brojne veštine neophodne za kasniji život. Njen sve veći nivo aktivnosti i nezavisnost mogu  da dovedu do većeg apetita. Stoga, iako je možda vreme da počnete da razmišljate o odvikavanju od majčinog mleka, preporučuje se da mleko ostane jedini izvor ishrane vaše bebe do šest meseci života.

Razvoj snage vaše bebe

Sa 5 meseci, vaša beba će razvijati bolji stisak i moći će da zgrabi i uhvati sve što joj je nadohvat ruke.

Bebe često stavljaju stvari u usta kako bi istražile ukus i teksturu.

Kako se njihov prirodni refleks hvatanja postepeno pretvara u kontrolisanije pokrete šake i prstiju, moći će da istražuju predmete držeći ih i tresući rukama umesto da ih jednostavno sisaju. Međutim, još uvek neće naučiti kako da ih puste1!

Njihove ruke, gornji deo tela i vrat takođe postaju jači, što znači da će uskoro moći da sede, vrpolje se i valjaju.

Vreme za odvikavanje: Glatki prelazak na čvrstu hranu

Pre nego što to shvatite, vašoj bebi će biti potrebno više od mleka da bi se potpomogao njen rast i razvoj. Odvkavanje ili uvođenje „čvrste hrane“ je važna prekretnica i važno je da znate kako da prepoznate znake odvikavanja pre nego što sa tim počnete.

Ipak, mnoge majke nisu sigurne čime da nahrane svoju petomesečnu bebu u ovoj ključnoj fazi. Do šest meseci, probavni sistem vaše bebe se još uvek razvija, tako da možda neće moći da preradi ništa osim mleka.

Prerano odvikavanje može povećati rizik od alergija i infekcija.1

Iz tog razloga – i zato što majčino mleko pruža kompletnu ishranu vašoj bebi – Ministarstvo zdravlja preporučuje odlaganje odvikavanja od majčinog mleka do šest meseci starosti.

U trenutku kada ste sigurni, bebi pirinač je idealan za hranjenje bebe kao prva hrana. Napravljen od njihovog uobičajenog mleka, ima mekanu, gušću teksturu za jednostavno uvođenje u ishranu. Zatim se može mešati sa kašicama od voća i povrća kako bi se vaša beba uvela u uzbudljiv svet novih ukusa i tekstura.

Načini za stimulisanje razvoja vaše bebe

Vaša petomesečna beba će učiti kroz igru, a pod je idealno mesto za to. Stavljanje bebe na stomačić sa igračkama koje su joj nedostupne će ojačati mišiće njenog stomaka i podstaknuće je da se prevrne.

Prevrtanje je važna prekretnica u razvoju vaše bebe.

Punjenje plastične posude sa poklopcem suvim pirinčem ili testeninom će joj dati nešto za držanje i mućkanje. Ovo je dobar način da vežba, koristeći mišiće šake i prstiju i pomoći će joj da razume posledice ispuštanja.

I, zapamtite da će se vaša beba voleti da se koncentriše na vas osmehujući se, smejući se i oponašajući vas. Možda će joj brzo dosaditi njena omiljena igračka, ali nikada se neće umoriti od vaše pažnje.

Poslednji put pregledano: 13. avgusta 2014

kontaktirajte aptaclub
aptaclub zajednica srbija

Buduće zdravlje vaše bebe počinje ovde

U Aptaclubu verujemo da iskustvo pomaže u izgradnji otpornosti; da svaki novi susret, bilo u trudnoći ili nakon rođenja, može da oblikuje budući razvoj vaše bebe. Pomoću naše naučne stručnosti i podrške jedan na jedan, možemo pomoći vama i vašoj bebi da zagrlite sutrašnjicu.

Povezani članci

Dojenje je najbolje za bebe

Prvo pročitajte ovo važno obaveštenje Klikom na dugme Nastavi moći ćete da vidite informacije o mleku za dojenčad Aptamil i drugim proizvodima. Ako odlučite da nastavite, prihvatate da Aptaclub pruža ove informacije na vaš lični zahtev u informativne svrhe. Molimo vas da se obratite zdravstvenom radniku kako biste doneli izbor na bazi informacija o hranjenju mlekom i odbijanju bebe od čvrste hrane. Dojenje je najbolje za bebe i pruža brojne prednosti. Važno je da, u pripremi za i tokom dojenja, jedete zdravu, uravnoteženu ishranu. Kombinovano dojenje i hranjenje bočicom u prvim nedeljama života mogu smanjiti zalihe vašeg majčinog mleka i preokret u odluci da ne dojite je težak. Treba razmotriti socijalne i finansijske implikacije upotrebe mleka za dojenčad. Nepravilna upotreba mleka za dojenčad ili neprikladna hrane ili način hranjenja može predstavljati opasnost po zdravlje. Ako koristite mleko za dojenčad, pažljivo sledite uputstva proizvođača za upotrebu – ako se ne pridržavate uputstava, beba može da se razboli.

Izaberite svoju zemlju