Beba stara 4 meseca: Saveti za razvoj & ishranu

Reci to ponovo

Sedenje, gledanje i kotrljanje sa 4 meseca

Vaša inteligentna četvoromesečna beba sada može da uči iz stvari koje vi radite. Razgovor, pevanje i čitanje naglas mogu da joj pomognu da prepozna zvukove, dok njena novootkrivena sposobnost prevrtanja i sedenja dopunjuje njenu sve veću nezavisnost. Ova dodatna aktivnost može da dovede do većeg apetita, ali odvikavanje od majčinog mleka se ne preporučuje do šest meseci, a sigurno ne pre sedamnaest nedelja.

parenting icon circle

Svetlije budućnosti počinju ovde

Saznajte više o razvoju dojenčadi kako biste pomogli oblikovanje budućnosti svoje bebe

Šta se dešava u ovom mesecu?

Vaša 4-mesečna beba se dramatično razvija, a primetićete još mnogo toga u naredna dva meseca. Sada je u stanju da uči od vas, slušanje vašeg glasa i posmatranje kako nešto radite je važno kao i uvek kako bi se poboljšao razvoj njenih veština.

Čime hraniti bebu staru 4 meseca

Iako ćete možda doći u iskušenje da zadovoljite njenu povećanu glad prvim ukusom kašice, vredi podsetiti da Ministarstvo zdravlja i Svetska zdravstvena organizacija (SZO) preporučuju dojenje kao jedini izvor ishrane do navršenih šest meseci života1. Međutim, ako se pre toga odlučite za uvođenje čvrste hrane, svakako sačekajte dok beba ne napuni sedamnaest nedelja.

Otkrivanje njenog glasa

Svaki roditelj žudi da čuje prve reči svoje bebe. Kako vaša beba od 4 meseca počinje da eksperimentiše sa zvukovima koje lako može da ispusti na usnama, možete dobro da je čujete kako izgovara „mama“ i „tata“.

Bebe kombinuju zvukove i govor tela kako biste razumeli šta govore.

Ovo eksperimentisanje često dolazi u trenutku kada počinje manje da plače i više ‘razgovara’, koristeći govor tela koji joj pomaže da komunicira2. Ovo će se poboljšati tokom narednih meseci, kako uči kako da menja zvukove koje proizvodi menjanjem oblika jezika i usta2.

Razvoj vida kod vaše bebe

Sa 4 meseca, počinje da se razvija dubina percepcije vaše bebe. Do sada će imati problema sa lociranjem tačnog položaja, veličine i oblika predmeta oko sebe. Ali, ovo će se sve promeniti kada savlada veštinu binokularnog vida – sposobnost istovremenog korišćenja oba oka – što će joj omogućiti da tačno prati objekte i ljude u pokretu2. Kako se ova veština razvija, moći ćete da vidite znake da vaša beba poboljšava koordinaciju ruku i oka.

Vaša beba sada može da vidi sve do prstiju na nogama i sposobna je da se bolje fokusira.

Njen poboljšan vid joj pomaže da svet oko nje deluje privlačnije. A, kada počne posezati za stvarima u blizini, možda ćete želeti da zavežete svoju kosu i stavite naočare (ukoliko ih nosite) van domašaja.

Jasno se vidi značaj LCP

Kada su u pitanju prehrambene potrebe vaše četvoromesečne bebe, posebno su važna dva LCP – AA (Omega 6) i DHA (Omega 3), koji se prirodno nalaze u majčinom mleku – da bi se osigurao kontinuirani razvoj bebinog mozga, očiju i nervnog sistema. Uključivanje lososa, tunjevine, sardina, skuše i druge hrane bogate LCP u ishranu tokom dojenja može pomoći u podsticanju razvoja vida i mozga vaše bebe kao i veština kretanja.

Načini za stimulisanje govora i vida vaše bebe

Iako vas možda ne razume, razgovor, čitanje i pevanje vašoj bebi joj pomaže u obradi zvukova koje će na kraju naučiti da kopira. Slično tome, igre poput igre zajedničkog gledanja mogu da pomognu u poboljšanju njene sposobnosti praćenja predmeta očima2. Da biste igrali, jednostavno privucite pažnju bebe od 4 meseca, a zatim nagnite glavu i sačekajte da vas kopira. Zatim rotirajte svoje telo i gledajte kako ona okreće glavu kako biste joj ostali na vidiku.

Poslednji put pregledano: 13. avgusta 2014

kontaktirajte aptaclub
aptaclub zajednica srbija

Buduće zdravlje vaše bebe počinje ovde

U Aptaclubu verujemo da iskustvo pomaže u izgradnji otpornosti; da svaki novi susret, bilo u trudnoći ili nakon rođenja, može da oblikuje budući razvoj vaše bebe. Pomoću naše naučne stručnosti i podrške jedan na jedan, možemo pomoći vama i vašoj bebi da zagrlite sutrašnjicu.

Povezani članci

Odricanje odgovornosti

Informacije na ovoj veb lokaciji, uključujući, ali ne ograničavajući se na tekst, grafike, slike, veze, audio, video, izjave, ishod bilo kojeg predviđajućeg računara ili alata ili programa za proveru simptoma, prediktivni dani i / ili datumi i drugi materijali su opšte informacije samo u svrhe i ne treba ih smatrati zdravstvenim ili medicinskim savetom, dijagnozom ili lečenjem za vas i / ili vaše (nerođeno) dete. Na informacije sadržane na ovoj veb lokaciji ne možete se pouzdati i nisu tačne niti specifične za vas i / ili vaše (nerođeno) dete. Uvek potražite savet lekara ili drugog kvalifikovanog zdravstvenog radnika u vezi sa bilo kakvim pitanjima u vezi sa zdravstvenim stanjem i / ili medicinskim simptomima. Nikada nemojte zanemariti profesionalni lekarski savet ili odlagati njegovo traženje zbog nečega što ste pročitali na ovoj veb lokaciji ili razgovarali sa nekim od naših konsultanata. U slučaju (sumnje na) hitne medicinske pomoći, odmah pozovite svog lekara ili hitnu službu. Nutricia i njene podružnice ne daju nikakve garancije, izjave ili garancije u vezi sa bilo kojim sadržajem koji je dostupan na ovoj veb lokaciji u bilo kom obliku i njegovom ispravnošću, kompletnošću, adekvatnošću, pogodnošću, kvalitetom, pouzdanošću i tačnošću bilo koje informacije na ovoj veb lokaciji. U MENI U POTPUNOSTI DOZVOLJENI PRIMENJIVIM ZAKONIMA, Nutricia I njene pridružene kompanije isključuju sve obaveze koje proizilaze iz ili u vezi sa upotrebom ili zloupotrebom informacija ili nedostatkom informacija na ovoj veb lokaciji.

Dojenje je najbolje za bebe

Prvo pročitajte ovo važno obaveštenje Klikom na dugme Nastavi moći ćete da vidite informacije o mleku za dojenčad Aptamil i drugim proizvodima. Ako odlučite da nastavite, prihvatate da Aptaclub pruža ove informacije na vaš lični zahtev u informativne svrhe. Molimo vas da se obratite zdravstvenom radniku kako biste doneli izbor na bazi informacija o hranjenju mlekom i odbijanju bebe od čvrste hrane. Dojenje je najbolje za bebe i pruža brojne prednosti. Važno je da, u pripremi za i tokom dojenja, jedete zdravu, uravnoteženu ishranu. Kombinovano dojenje i hranjenje bočicom u prvim nedeljama života mogu smanjiti zalihe vašeg majčinog mleka i preokret u odluci da ne dojite je težak. Treba razmotriti socijalne i finansijske implikacije upotrebe mleka za dojenčad. Nepravilna upotreba mleka za dojenčad ili neprikladna hrane ili način hranjenja može predstavljati opasnost po zdravlje. Ako koristite mleko za dojenčad, pažljivo sledite uputstva proizvođača za upotrebu – ako se ne pridržavate uputstava, beba može da se razboli.