Razvoj vaše bebe u 2. mesecu života

Hvatanje stvari

Omiljeni zvukovi i jačanje mišića

Vaša sve znatiželjnija dvomesečna beba će se više interesovati za svoju okolinu i možda će provoditi manje vremena spavajući. Takođe bi mogla da počne da izgovara svoje prve prepoznatljive zvukove u pripremi za kasniji govor, čineći ovo uzbudljivim periodom u svom razvoju.

parenting icon circle

Svetlije budućnosti počinju ovde

Saznajte više o razvoju dojenčadi kako biste pomogli oblikovanje budućnosti svoje bebe

Šta se dešava u poslednje 4 nedelje?

Sada kada vaša dvomesečna beba prepoznaje vaš glas i glas vašeg partnera, biće joj izuzetno ugodno kad ih čuje. U stvari, to će joj verovatno biti omiljeni zvuk. Kako njena ličnost počinje da se formira, razumećete kada se raduje ili ljuti. A, možda ćete primetiti da joj treba manje sna i da je svakog dana malo duže budna.

Fizički razvoj sa 2 meseca

Bebe se fizički razvijaju od glave do pete: prvo jačanjem mišića vrata kako bi držali glavu, a zatim ramena, grudi i donji deo leđa. Noge se poslednje razvijaju.

Kako njihovi mišići postaju reaktivniji, mogu da pokreću ruke kada su uzbuđeni.

Telo vaše bebe nastavlja da se ispravlja, što znači manje gasova u stomaku. A, ukoliko još uvek ne podiže glavu na kratko kada leži ravno na stomaku, uskoro će početi.

Hvatanje i držanje stvari

baby eyes
Vid vaše bebe se još uvek razvija, ali sada će možda moći da se usredsredi na predmete u blizini.

Kako vaša dvomesečna beba otkriva sopstvene šake, njen instinktivni refleks hvatanja se smanjuje. To joj omogućava da istražuje različite predmete, koristeći širi opseg pokreta. Verovatno će biti fascinirana nečim novim, stoga, podstaknite koordinaciju šake i oka raznim objektima koji su bezbedni za bebe i sa kojima mogu da se uhvate u koštac.

Razvoj vida vaše bebe

Sa 2 meseca starosti, bebin vid se još uvek razvija. Međutim, neke bebe sada mogu da usmere pogled na obližnje predmete. Iako mnoge bebe u ovom dobu preferiraju jasne šare i osnovne boje, postaje im lakše da opažaju razliku između nijansi.

Učenje komunikacije

Vaša beba ne treba da oblikuje reči kako bi komunicirala; jednostavni zvukovi, grgotanje i gukanje, kao odgovor na vaš glas, dolaze instinktivno i s vremenom ćete znati šta oni znače. Vaša beba može čak okrenuti glavu prema vašem glasu dok govorite.

Udobnost mame

Vaša beba se sada oseća udobno pod vašim dodirom i smireno kada je vi ili vaš partner držite. Nemojte brinuti da će vaša dvomesečna beba postati previše zavisna od maženja – držite je i mazite kad god joj je to potrebno. Međutim, maženje od strane neke nepoznate osobe može izazvati suze. Mnoge bebe takođe počinju da se smiruju sisanjem prstića ili palca ili držanjem lutke.

Hranjenje njihovog razvoja

Noćna hranjenja i dalje igraju važnu ulogu u razvoju vaše dvomesečne bebe. Ona pružaju ishranu potrebnu za rast, dok istovremeno omogućavaju vašem telu da proizvodi prolaktin, hormon koji održava vašu zalihu mleka1.

Trbuščić vaše bebe je vrlo mali, ali lako može da svari vaše majčino mleko.

Možda ćete otkriti da vaša beba počinje da se hrani duže, ali ređe. Takođe će joj biti potrebno više hranjenja tokom dana nego noću ili obrnuto – i jedno i drugo je normalno, pa sledite njen zahtev. Količina majčinog mleka će se prirodno prilagoditi njenim zahtevima.

Suočavanje sa grčevima

Grčevi (kolike) su uobičajeni problem hranjenja u ovom dobu. Nažalost, uzrok je nepoznat, ali možda je to posledica gutanja viška vazduha tokom hranjenja, što može dovesti do gasova u stomaku. Ili, nezreli probavni sistem koji ima poteškoća sa varenjem mleka. Simptomi, poput preteranog plakanja po dva-tri sata neprekidno i savijanja kolena do grudi, mogu biti mučni i za mamu i za bebu.

Poslednji put pregledano: 13. avgusta 2014

kontaktirajte aptaclub
aptaclub zajednica srbija

Buduće zdravlje vaše bebe počinje ovde

U Aptaclubu verujemo da iskustvo pomaže u izgradnji otpornosti; da svaki novi susret, bilo u trudnoći ili nakon rođenja, može da oblikuje budući razvoj vaše bebe. Pomoću naše naučne stručnosti i podrške jedan na jedan, možemo pomoći vama i vašoj bebi da zagrlite sutrašnjicu.

Povezani članci

Dojenje je najbolje za bebe

Prvo pročitajte ovo važno obaveštenje Klikom na dugme Nastavi moći ćete da vidite informacije o mleku za dojenčad Aptamil i drugim proizvodima. Ako odlučite da nastavite, prihvatate da Aptaclub pruža ove informacije na vaš lični zahtev u informativne svrhe. Molimo vas da se obratite zdravstvenom radniku kako biste doneli izbor na bazi informacija o hranjenju mlekom i odbijanju bebe od čvrste hrane. Dojenje je najbolje za bebe i pruža brojne prednosti. Važno je da, u pripremi za i tokom dojenja, jedete zdravu, uravnoteženu ishranu. Kombinovano dojenje i hranjenje bočicom u prvim nedeljama života mogu smanjiti zalihe vašeg majčinog mleka i preokret u odluci da ne dojite je težak. Treba razmotriti socijalne i finansijske implikacije upotrebe mleka za dojenčad. Nepravilna upotreba mleka za dojenčad ili neprikladna hrane ili način hranjenja može predstavljati opasnost po zdravlje. Ako koristite mleko za dojenčad, pažljivo sledite uputstva proizvođača za upotrebu – ako se ne pridržavate uputstava, beba može da se razboli.

Izaberite svoju zemlju