Razvoj vaše bebe u 10–12 meseci života

Uspravljanje

Uspravljaju se u preskocima i skokovima

Tokom perioda između 10 i 12 meseci, verovatno ćete videti neke od najneverovatnijih prekretnica u razvoju vaše bebe. Od izgovaranja prvih reči do prvih koraka, veštine koje su vežbali se sada usavršavaju i dobro koriste.

Šta očekivati između 10. i 12. meseca?

Vaša pametna mala desetomesečna beba je radila na svojim veštinama koordinacije i možda sada može da pije iz čaše, igra se hranom koja se jede prstima i možda se sama hrani kašikom. Uskoro će izgovoriti svoje prve reči i napraviti svoje prve probne korake. Sve ovo dovodi do povećane nezavisnosti, koja će biti sve snažnija i uspešnija.

Ne zaboravite da date puno pohvala kako biste podstakli njene napore i pomogli joj u izgradnji samopouzdanja.

Ishrana bogata hranjivim sastojcima je i dalje važna za obezbeđivanje svih vitamina i minerala koji su joj potrebni. A raznovrsna hrana, davana u malim količinama tokom dana, osiguraće da ih i dobije.

Pogledaj ko govori – i hoda

beba uči da hoda uz maminu pomoć
U narednih nekoliko meseci ona može napraviti prve male i probne korake

Uz vašu pomoć i podršku, vaša desetomesečna beba će uskoro izgovoriti prve reči i napraviti prve korake. Bilo da je reč o „av av“ za psa, „ju ju“ za sok ili „mama“ i „dada“, čuti njene prve reči, uvek je neverovatno.

Između 10. i 12. meseca, ona takođe može da počne da povezuje reči koje koristi sa stvarnim predmetima.

Ako vaša beba već može da se izvuče u stojeći položaj, uskoro će možda napraviti prve male i probne korake, koristeći vas ili neki nameštaj kao podršku. Svaka beba će to raditi svojim ritmom, pa pokušajte da je ne požurujete.

Vaša beba jača mišiće nogu u pripremi za hodanje kroz puzanje i šutiranje.

Razvijanje njihovih veština koordinacije

Kako se koordinacija šaka i očiju vaše bebe poboljšava, steći će veću kontrolu nad šakama i prstima. Takođe će je sve više fascinirati „uzročno-posledične“ radnje, poput okretanja točkova na automobilu-igrački zbog kojih se kreće.

Iako možda može da drži kašiku i pokušava da se hrani sama, njeni pokušaji će i dalje biti prilično neuredni tokom narednih meseci. Pametno je držati krpu pri ruci, imati dobre zalihe portiklica, a možda čak i postaviti novine ili plastični stolnjak ispod njene stolice za hranjenje kako biste uhvatili bilo šta što je proliveno.

Hranjenje razvoja vaše bebe

Sa 10 meseci, sve veća pokretljivost i mentalna radoznalost vaše bebe zahtevaju dodatno gorivo. Budući da im je trbuščić još uvek mali, najbolje je da ih hranite raznovrsnom hranom u malim količinama tokom čitavog dana.

Podsticanje vaše bebe da bude uključena tokom obroka može joj pomoći da poboljša svoje veštine koordinacije.

Ovo će osigurati da dobiju energiju i hranljive materije koje su joj potrebne. I, nudeći joj raznovrsnu hranu od samog početka, pomažete u uspostavljanju zdravih prehrambenih navika za život. Da biste saznali više o značaju hranljivih sastojaka za razvoj, uključujući raznolikost, pročitajte naše članke.

Vitamin D za razvoj kostiju

Vitamin D, koji se često naziva sunčanim vitaminom, igra važnu ulogu u podršci razvoju zdravih kostiju i zuba. Takođe je potreban za normalnu apsorpciju kalcijuma iz hrane1.

Telo proizvodi vitamin D kada je izloženo jakoj sunčevoj svetlosti.

Nedostatak vitamina D kod male dece je povezan sa rahitisom, stanjem koje utiče na mineralizaciju kostiju i hrskavice. U Ujedinjenom Kraljevstvu su sve trudnice i dojilje i mala deca u riziku od nedostatka vitamina D2. To je zato što su vremenske prilike nepredvidive a naša severna širina znači da je izlaganje suncu često ograničeno. A, kako samo nekoliko izvora hrane prirodno sadrži vitamin D, može biti izuzetno teško uneti ga u dovoljnoj količini.

Unos dnevne doze

Ministarstvo zdravlja preporučuje da sve bebe (osim ako se ne hrane adaptiranim mlekom) i deca od šest meseci do pet godina treba da uzimaju 7–8.5 mikrograma (0.007–0.0085mg) vitamina D dnevno u obliku vitaminskih kapi3.

Ohrabrenje njihovih klimavih koraka

Pomozite da vaša beba izgradi samopouzdanje koje joj je potrebno da bi napravila te prve korake bez pomoći sedeći malo podalje a kad ustane i stane stabilno, raširite svoje ruke i ohrabrite je da napravi male korake ka vama. Obavezno pohvalite svaki napor – pogotovo ako vam uđe u zagrljaj bez pada.

SLEDEĆI KORACI

Uključivanje vitamina D u ishranu vaše bebe

Većina vitamina D dolazi iz izlaganja suncu. Međutim, ograničeni broj namirnica ga takođe sadrži. Te namirnice uključuju:

  • Masna riba – haringa, losos, sardine i skuša
  • Jaja
  • Obogaćene žitarice za doručak
  • Obogaćeni margarin

Da biste pomogli svom detetu od 10 do 12 meseci da unese dovoljno vitamina D kroz svoju ishranu, možete pokušati da uključite mleko. Naše posebne žitarice za doručak za bebe su takođe obogaćene vitaminom D.

Poslednji put pregledano: 13. avgust 2014

kontaktirajte aptaclub
aptaclub zajednica srbija

Buduće zdravlje vaše bebe počinje ovde

U Aptaclubu verujemo da iskustvo pomaže u izgradnji otpornosti; da svaki novi susret, bilo u trudnoći ili nakon rođenja, može da oblikuje budući razvoj vaše bebe. Pomoću naše naučne stručnosti i podrške jedan na jedan, možemo pomoći vama i vašoj bebi da zagrlite sutrašnjicu.

Povezani članci

Dojenje je najbolje za bebe

Prvo pročitajte ovo važno obaveštenje Klikom na dugme Nastavi moći ćete da vidite informacije o mleku za dojenčad Aptamil i drugim proizvodima. Ako odlučite da nastavite, prihvatate da Aptaclub pruža ove informacije na vaš lični zahtev u informativne svrhe. Molimo vas da se obratite zdravstvenom radniku kako biste doneli izbor na bazi informacija o hranjenju mlekom i odbijanju bebe od čvrste hrane. Dojenje je najbolje za bebe i pruža brojne prednosti. Važno je da, u pripremi za i tokom dojenja, jedete zdravu, uravnoteženu ishranu. Kombinovano dojenje i hranjenje bočicom u prvim nedeljama života mogu smanjiti zalihe vašeg majčinog mleka i preokret u odluci da ne dojite je težak. Treba razmotriti socijalne i finansijske implikacije upotrebe mleka za dojenčad. Nepravilna upotreba mleka za dojenčad ili neprikladna hrane ili način hranjenja može predstavljati opasnost po zdravlje. Ako koristite mleko za dojenčad, pažljivo sledite uputstva proizvođača za upotrebu – ako se ne pridržavate uputstava, beba može da se razboli.

Izaberite svoju zemlju