Razvoj vaše bebe u 1. mesecu života

Veliko zbližavanje

Prvi mesec vaše bebe

Od smejanja i hvatanja stvari do stvaranja raznoraznih novih zvukova, vaša pametna beba od mesec dana postaje svakim danom sve živahnija. Kako dojenje obezbeđuje svu hranu koja joj je potrebna kao podrška ovom razvoju, vaša ishrana ostaje važna kao i uvek.

parenting icon circle

Svetlije budućnosti počinju ovde

Saznajte više o razvoju dojenčadi kako biste pomogli oblikovanje budućnosti svoje bebe

Šta se dešava u njihovom prvom mesecu razvoja?

Tokom prethodne 4 nedelje možda ste primetili neke značajne promene, ne samo u izgledu vaše bebe, već i u njenom odgovoru na okolinu. Možda je počela da reaguje na svakodnevne zvukove poput zvona na vratima ili zvona vašeg telefona. To su dobri znaci da raste fizički i mentalno.

Razvoj mišića sa u prvom mesecu života

baby hand holding thumb
Vaša beba će rado uhvatiti sve što joj stavite u dlan

Kako se vaša beba razvija, njeni mišići će jačati. Otprilike u ovo vreme većina beba će se i dalje boriti da podigne glavu, ali kako im se snaga vrata i gornjeg dela tela poboljšava, naučiće da je pomalo podižu dok leže na trbuhu, napredujući do podupiranja rukama, držeći glavu u vis, i osvrćući se oko sebe.

Prirodni refleks hvatanja sa kojim su rođeni takođe jača i njihove ruke će automatski uhvatiti sve što im stavite u dlan1.

Njihovi prvi pravi osmesi

Čak i u ovom mladom dobu, neke bebe mogu da se nasmeju! Možete reći da je stvarno ukoliko koriste celo lice a oči im zasijaju.

Ako se vaša beba još uvek ne smeje, to ne znači da je nesrećna.

Vaša beba će se nasmejati kad bude spremna, ali možete je ohrabriti kroz golicanje, maženje i igru. Naučiće da se smeje kopirajući vas, stoga se potrudite da se puno osmehujete.

Razvoj vida kod vaše bebe

Novorođene bebe su kratkovide, što znači da mogu da vide samo mutne oblike – pri rođenju mogu da vide samo na udaljenosti od oko 8 do 12 inča. Iako im je vid još uvek ograničen, vizuelne veštine vaše bebe od mesec dana se poboljšavaju. Možda ćete primetiti da im se oči jako vrte okolo. To je zato što još uvek nisu naučile kako da ih fokusiraju. Međutim, privući će ih pokretni predmeti i ljudska lica, posebno vaše, što je otprilike onoliko daleko koliko one mogu da vide.

LCP – hrana za razmišljanje

Ministarstvo zdravlja i Svetska zdravstvena organizacija (SZO) preporučuju ekskluzivno dojenje tokom prvih šest meseci života1. Ako dojite, vaša beba će sve hranljive materije koje su joj potrebne za razvoj prvih šest meseci života dobiti direktno iz majčinog mleka. Zbog toga je vaša ishrana toliko važna.

Unošenje 2 litra ili šest-osam čaša vode dnevno će vam pomoći u stvaranju majčinog mleka.

Istraživanja pokazuju da su dve polinezasićene kiseline dugog lanca (LCP) posebno – AA (Omega 6) i DHA (Omega 3), koje se prirodno nalaze u majčinom mleku – važne za razvoj bebinog mozga, očiju i nervnog sistema1. Ako jedete više hrane bogate LCP, poput lososa, skuše, sardina i tune, može se podstaći bolji razvoj vida i mozga i veštine kretanja. 

Lepota vezivanja

Kontakt kože na kožu je odličan način za jačanje emocionalne veze između vas. Takođe pomaže u regulaciji srčanog pulsa i temperature vaše bebe.

Dojenje ili nežno ljuljanje vaše bebe može joj pomoći da se oseća ugodno.

Vaša beba stara mesec dana će voleti fizički kontakt sa vama, tako da su masaža, maženje i nežno pomeranje njenih ruku i nogu dobri načini za njeno smirivanje. Korisno je zapamtiti da se sve bebe ne razvijaju istom brzinom i da postoji širok spektar onoga što se smatra „normalnim“. Vaša beba možda napreduje u nekim oblastima, a neznatno zaostaje u drugim, ali ako ste zabrinuti zbog određenih kašnjenja u napretku, razgovarajte sa zdravstvenim stručnjakom vaše bebe kako biste se opustili.

SLEDEĆI KORACI

Dodajte ove stavke na svoj spisak za kupovinu:

  • Losos, skuša, sardine ili tuna

Isprobajte ove recepte bogate LCP od BBC Good Food:

Losos sa zelenišem i mlečnim kremom

Dimljena skuša u umaku

Grilovana tunjevina sa salatom od pasulja i paradajza

Poslednji put pregledano: 13. avgust 2014

kontaktirajte aptaclub
aptaclub zajednica srbija

Buduće zdravlje vaše bebe počinje ovde

U Aptaclubu verujemo da iskustvo pomaže u izgradnji otpornosti; da svaki novi susret, bilo u trudnoći ili nakon rođenja, može da oblikuje budući razvoj vaše bebe. Pomoću naše naučne stručnosti i podrške jedan na jedan, možemo pomoći vama i vašoj bebi da zagrlite sutrašnjicu.

Povezani članci

Dojenje je najbolje za bebe

Prvo pročitajte ovo važno obaveštenje Klikom na dugme Nastavi moći ćete da vidite informacije o mleku za dojenčad Aptamil i drugim proizvodima. Ako odlučite da nastavite, prihvatate da Aptaclub pruža ove informacije na vaš lični zahtev u informativne svrhe. Molimo vas da se obratite zdravstvenom radniku kako biste doneli izbor na bazi informacija o hranjenju mlekom i odbijanju bebe od čvrste hrane. Dojenje je najbolje za bebe i pruža brojne prednosti. Važno je da, u pripremi za i tokom dojenja, jedete zdravu, uravnoteženu ishranu. Kombinovano dojenje i hranjenje bočicom u prvim nedeljama života mogu smanjiti zalihe vašeg majčinog mleka i preokret u odluci da ne dojite je težak. Treba razmotriti socijalne i finansijske implikacije upotrebe mleka za dojenčad. Nepravilna upotreba mleka za dojenčad ili neprikladna hrane ili način hranjenja može predstavljati opasnost po zdravlje. Ako koristite mleko za dojenčad, pažljivo sledite uputstva proizvođača za upotrebu – ako se ne pridržavate uputstava, beba može da se razboli.

Izaberite svoju zemlju