Znaci odvikavanja

Spremni za više

Kako prepoznati da li je vreme za čvrstu hranu

Ako vaša beba može da koordinira ruke i oči kako bi vodila predmete do usta, možda je spremna za odvikavanje od mleka. Ovo je važna faza u njenom razvoju i treba je započeti tek kada ste sigurni da je beba spremna. Nagli, kratkotrajni porast apetita nije znak spremnosti za odvikavanje.

careline icon circle

Savet stručnjaka

Dođite do podrške koja vam je potrebna u trenutku kada vam je potrebna

Prepoznavanje znakova odvikavanja

Kako vaša beba nauči nove veštine, poput prevrtanja i sedenja, svakodnevno će koristiti mnogo više energije. Sa njenim sve većim apetitom, uskoro će doći vreme da počne sa upoznavanjem ukusa i tekstura prve hrane za odvikavanje. Kada bude spremna za odvikavanje, vaša beba će pokazati jasne znake da je spremna za više od mleka. Sve bebe se razvijaju sopstvenim tempom, ali ako znate na šta treba da pazite, biće lakše obezbediti dodatnu hranu koja joj je potrebna, kada joj je potrebna.

Spremni za odvikavanje ili ubrzanje rasta?

Bebe često imaju nagli rast tokom prvih šest meseci, što dovodi do povećanja gladi. Važno je da ovo ne mešate sa stvarnim znacima odvikavanja, jer je za probavni sistem vaše bebe potrebno vreme da se razvije pre nego što bude spreman za obradu čvrstih materija. Istraživanje potvrđuje da nikada ne treba unositi čvrstu hranu pre 4 meseca (17 nedelja). Pre toga, creva nisu dovoljno razvijena da bi se izborila sa hranom koja nije majčino mleko ili adaptirano mleko, što znači da su jako osetljiva i podložnija infekcijama.

Ministarstvo zdravlja preporučuje da majčino mleko ili adaptirane mlečne formule budu jedini izvor ishrane za zdravu dojenčad do oko šest meseci.
signs of weaning
Ministarstvo zdravlja preporučuje prvo odvikavanje sa 6 meseci

Ministarstvo zdravlja preporučuje da majčino mleko ili adaptirana mleka budu jedini izvor ishrane za zdravu dojenčad do 6 meseci (26 nedelja). Pre toga, vaša beba će dobiti svu potrebnu hranu iz adaptiranog mleka za dojenčad ili majčinog mleka.

Ako beba prolazi kroz ubrzani rast, povećana glad će biti samo privremena a njen apetit bi relativno brzo trebalo da se vrati u normalu. Dodatno majčino mleko ili adaptirano mleko treba da budu dovoljni za zadovoljenje njene povećane gladi dok ta faza traje.

Kada početi sa odvikavanjem

Brojni znaci će vam reći kada je vaša beba spremna za odvikavanje. Iako se jedan ili više njih mogu javiti pre 6 meseci, retko se svi razviju pre ovog vremena. Kada vaša beba pokaže većinu ili sve jednostavne radnje u nastavku, trebalo bi da je spremna za početak odvikavanja1.

Znaci da je spremna:

  • Samostalno sedenje – da li može lako da sedi u stolici za bebe sa naslonjenim leđima?
  • Drži glavu uspravno – da li može da drži glavu mirno i da je pomera sa jedne na drugu stranu?
  • Koordinacija ruku, očiju i usta – da li može da uhvati predmete, poput glodalice, i stavi ih u usta?
  • Zainteresovana je za vašu hranu – da li strastveno gleda kako vi jedete ili pokušava da uzme hranu sa vašeg tanjira?
  • Može da proguta hranu – bebe koje još nisu spremne izbaciće hranu
  • Još uvek je gladna nakon hranjenja mlekom – ovo može biti znak ili možda samo raste 

Buđenje tokom noći i sisanje pesnica se mogu zameniti sa znacima odvikavanja. Međutim, samo ovo nije uvek signal da je vaša beba spremna za čvrstu hranu. Ako smatrate da je spremna za odvikavanje pre 6 meseci, potražite savet od svog zdravstvenog saradnika ili lekara.    

Poslednji put pregledano: 11. jula 2016

kontaktirajte aptaclub
aptaclub zajednica srbija

Buduće zdravlje vaše bebe počinje ovde

U Aptaclubu verujemo da iskustvo pomaže u izgradnji otpornosti; da svaki novi susret, bilo u trudnoći ili nakon rođenja, može da oblikuje budući razvoj vaše bebe. Pomoću naše naučne stručnosti i podrške jedan na jedan, možemo pomoći vama i vašoj bebi da zagrlite sutrašnjicu.

Povezani članci

Dojenje je najbolje za bebe

Prvo pročitajte ovo važno obaveštenje Klikom na dugme Nastavi moći ćete da vidite informacije o mleku za dojenčad Aptamil i drugim proizvodima. Ako odlučite da nastavite, prihvatate da Aptaclub pruža ove informacije na vaš lični zahtev u informativne svrhe. Molimo vas da se obratite zdravstvenom radniku kako biste doneli izbor na bazi informacija o hranjenju mlekom i odbijanju bebe od čvrste hrane. Dojenje je najbolje za bebe i pruža brojne prednosti. Važno je da, u pripremi za i tokom dojenja, jedete zdravu, uravnoteženu ishranu. Kombinovano dojenje i hranjenje bočicom u prvim nedeljama života mogu smanjiti zalihe vašeg majčinog mleka i preokret u odluci da ne dojite je težak. Treba razmotriti socijalne i finansijske implikacije upotrebe mleka za dojenčad. Nepravilna upotreba mleka za dojenčad ili neprikladna hrane ili način hranjenja može predstavljati opasnost po zdravlje. Ako koristite mleko za dojenčad, pažljivo sledite uputstva proizvođača za upotrebu – ako se ne pridržavate uputstava, beba može da se razboli.

Izaberite svoju zemlju