Zašto bebe plaču?

Rezime

Beba plače jer je gladna, umorna, ima prljavu pelenu, gasove ili samo zato što želi da se mazi. Kao novi roditelj, jedan od vaših prvih poslova biće učenje šta znači svaki pojedinačni plač vaše bebe, ali ne brinite, uskoro će postati instinktivan.

careline icon circle

Savet stručnjaka

Dođite do podrške koja vam je potrebna u trenutku kada vam je potrebna

Babin plač: Šta vaša beba pokušava da vam kaže?

Bebe plaču jer ne mogu da razgovaraju! To je jedini način da od vas zatraže da ispunite njihove potrebe. Ovo je ono što vaša beba možda pokušava da kaže – i šta možete da uradite da joj pomognete:

 • ‘Gladna sam’
  Iako u početku zvuči kao svaki drugi plač, uskoro ćete naučiti da prepoznate određeni zvuk gladi. Hranjenje će brzo rešiti ovaj problem.
 • ‘Imam gasove’
  Ako vaša beba plače nakon hranjenja, verovatno ima gasove ili čak grčeve. Pravilno držanje bebe nakon svakog hranjenja vam može pomoći. Ako se to ne dogodi, a vaša beba i dalje izgleda uznemireno, razgovarajte sa svojim zdravstvenim saradnikom.
 • ‘Premorena sam’
  Ukoliko se plač vaše bebe na kraju dana pojača, mogla bi jednostavno biti umorna nakon svih uzbudljivih novih iskustava. Ako je to slučaj, potrudite se da ima dovoljno prilika za spavanje tokom dana. Večernje plakanje je takođe još jedan znak za potencijalne grčeve.    
 • ‘Neudobno mi je’
  Da li je vašoj bebi prevruće ili previše hladno? (Proverite temperaturu njenih grudi. Bebine šake i stopala će često biti hladne na dodir, čak i kada su prilično tople). Ili je samo potrebno promeniti njenu pelenu?
 • ‘Nije mi dobro’
  Ako je beba bolesna, njeni vapaji često zvuče drugačije od uobičajenih. Ponekad će beba manje plakati kada joj nije dobro.
 • ‘Želim da se mazim’
  Ponekad vaša beba samo želi da vam bude blizu i da je držite. Odvojite vreme da zajedno uživate u ovim dragocenim trenucima.

Sledeći koraci

 • Saznajte više o plakanju.
 • Razgovarajte sa svojim zdravstvenim saradnikom ako ste zabrinuti zbog bebinog plača. Uzrok mogu biti grčevi ili neka druga nelagodnost.
 • Zatražite pomoć od prijatelja i porodice. Ako ste pod stresom, vaša beba će to shvatiti i često će zbog toga više plakati. Obavezno odvojite malo vremena za opuštanje i smirivanje.
kontaktirajte aptaclub
aptaclub zajednica srbija

Buduće zdravlje vaše bebe počinje ovde

U Aptaclubu verujemo da iskustvo pomaže u izgradnji otpornosti; da svaki novi susret, bilo u trudnoći ili nakon rođenja, može da oblikuje budući razvoj vaše bebe. Pomoću naše naučne stručnosti i podrške jedan na jedan, možemo pomoći vama i vašoj bebi da zagrlite sutrašnjicu.

Povezani članci

Dojenje je najbolje za bebe

Prvo pročitajte ovo važno obaveštenje Klikom na dugme Nastavi moći ćete da vidite informacije o mleku za dojenčad Aptamil i drugim proizvodima. Ako odlučite da nastavite, prihvatate da Aptaclub pruža ove informacije na vaš lični zahtev u informativne svrhe. Molimo vas da se obratite zdravstvenom radniku kako biste doneli izbor na bazi informacija o hranjenju mlekom i odbijanju bebe od čvrste hrane. Dojenje je najbolje za bebe i pruža brojne prednosti. Važno je da, u pripremi za i tokom dojenja, jedete zdravu, uravnoteženu ishranu. Kombinovano dojenje i hranjenje bočicom u prvim nedeljama života mogu smanjiti zalihe vašeg majčinog mleka i preokret u odluci da ne dojite je težak. Treba razmotriti socijalne i finansijske implikacije upotrebe mleka za dojenčad. Nepravilna upotreba mleka za dojenčad ili neprikladna hrane ili način hranjenja može predstavljati opasnost po zdravlje. Ako koristite mleko za dojenčad, pažljivo sledite uputstva proizvođača za upotrebu – ako se ne pridržavate uputstava, beba može da se razboli.

Izaberite svoju zemlju