Igra bebe: Zabava sa vašim novorođenčetom

Rezime

Vaša lepa novorođena beba je poput sunđera koji upija svako novo iskustvo i svakodnevno uči i razvija se. Zato je dobro, čak i kada su maleni, svakog dana odvojiti malo vremena za igru. Pomoći će vam da se vežete i biće dobrodošao podsetnik da je rađanje bebe ljubav i zabava, a ne samo pelene i neprospavane noći.

parenting icon circle

Svetlije budućnosti počinju ovde

Saznajte više o razvoju dojenčadi kako biste pomogli oblikovanje budućnosti svoje bebe

‘Igračke’ za novorođenče

baby thumbs up

Iako će vremenom zavoleti svog medu, u ranim danima njihova omiljena „igračka“ ste vi. Studije pokazuju da bebe reaguju na lica više nego bilo koji drugi vizuelni stimulus. Vaša beba može pokušati da odražava vaše izraze u ranim mesecima; pokušajte da im isplazite jezik i pogledajte šta će se dogoditi! Razgovor i pevanje sa bebom, pravljenje grimasa i smejanje su sve jednostavni načini za izgradnju emocionalnih veza i veština komunikacije1.

Fizički kontakt pruža bebi razigranu priliku da otkrije svet oko sebe. Nežno pomerite njene noge i ruke i masažom ih umirite. Vaša beba voli vaš dodir, pa će podizanje i nežno ljuljanje pomoći da se ojača emocionalna veza između vas – naročito ako to radite „koža na kožu“.

Vaša beba može pokušati da odražava vaše izraze u ranim mesecima; pokušajte da im isplazite jezik i pogledajte šta će se dogoditi!

Čulna igra

sight icon

Vid

Pri rođenju, beba može da vidi samo na daljini oko 8–10 inča2, što je dovoljno da bi videla vaše lice dok je dojite. Vid im se razvija iznenađujuće sporo. Do tri meseca možda će moći da prate predmete očima i, neverovatno, vid u boji je u potpunosti razvijen tek oko pet meseci. Kupite knjige i igračke dizajnirane da stimulišu male bebe – sadrže crno-bele slike sa visokim kontrastom.

hearing icon

Zvuk

Nikada nije rano da pevate svojoj bebi. Govor ili pevanje u razigranom, visokom stilu pevanja pesama poznatim pod nazivom ‘parenteze‘, čini se da mnogim roditeljima dolazi instinktivno. Uspavanke poput „Twinkle, Twinkle Little Star“ generacije su koristile za smirenje i zabavu, a pesme poput „Old McDonald had a Farm“ postavljaju temelje za rano poznavanje jezika, mada verovatno nećete čuti „mu“ ili „kvak“ dok ne napuni najmanje sedam meseci. Razgovor sa bebom je takođe dobar za njene komunikacijske veštine i možda ćete uživati čitajući joj priče. Vaša beba smatra vaš glas posebno utešnim jer prepoznaje zvuk još iz vremena pre rođenja.

touch icon

Dodir

Kontakt kože sa kožom je sjajan za vezivanje, kao i masaža bebe i nežno šgolicanje. „Ova mala guda je otišla na pijac“ i druge igre prstima na rukama i nogama pomažu bebama da razviju svest o različitim nivoima pritiska. Nežno milovanje bebe različitim vrstama i teksturama mekih tkanina, duvanje malina po stomačiću i igranje prskanja u kadi predstavljaju mogućnosti da kroz igru nauče o osećaju dodira.

Čulne igračke za bebe

  • Pokretne igračke na njihovom krevetiću ili stolu za presvlačenje pružaju sate očaravajuće zabave
  • „Teretane za bebe“ su siguran način na koji se vaša beba može igrati i uvešće različite prizore, zvukove i teksture kako bi podstakli njen razvoj    
  • Ručne igračke poput zvečke, mekanih igračaka, prstenova za zube i knjiga od platna su taktilna sredstva za podsticanje razvoja   
  • Sačuvajte vreme za igranje tokom dana, kako ne biste prekomerno stimulisali bebu pre spavanja, i zabavite se.  

Sledeći koraci

  • Izaberite redovno vreme kada je beba budna i živahna da biste proveli neko kvalitetno vreme zabavljajući se zajedno. Novorođenčad se lako umoraju, tako da 10 minuta može biti dovoljno u ranim danima.   .
  • Obratite pažnju na lokalne časove masaže za bebe ili druge aktivnosti dizajnirane za mamu i bebu, poput „bebi joge“ – to može biti dobar način da upoznate i druge mame.
  • Ako lokalno imate zabavni centar sa bazenom za bebe, pokušajte da ih držite da plivaju – većina beba voli senzaciju sve dok im ne bude previše hladno. Bebe ne treba vakcinisati da bi se kupale.
  • Vreme za igranje ne mora biti komplikovano, šetnja parkom ili po prodavnicama je fascinantna za bebe u ovom uzrastu sve dok sa njima u tom periodu komunicirate.
  • Uključite svog partnera u vreme igranja – to je šansa da se i oni povežu. 

Poslednji put pregledano: 9. decembra 2016

kontaktirajte aptaclub
aptaclub zajednica srbija

Buduće zdravlje vaše bebe počinje ovde

U Aptaclubu verujemo da iskustvo pomaže u izgradnji otpornosti; da svaki novi susret, bilo u trudnoći ili nakon rođenja, može da oblikuje budući razvoj vaše bebe. Pomoću naše naučne stručnosti i podrške jedan na jedan, možemo pomoći vama i vašoj bebi da zagrlite sutrašnjicu.

Povezani članci

Dojenje je najbolje za bebe

Prvo pročitajte ovo važno obaveštenje Klikom na dugme Nastavi moći ćete da vidite informacije o mleku za dojenčad Aptamil i drugim proizvodima. Ako odlučite da nastavite, prihvatate da Aptaclub pruža ove informacije na vaš lični zahtev u informativne svrhe. Molimo vas da se obratite zdravstvenom radniku kako biste doneli izbor na bazi informacija o hranjenju mlekom i odbijanju bebe od čvrste hrane. Dojenje je najbolje za bebe i pruža brojne prednosti. Važno je da, u pripremi za i tokom dojenja, jedete zdravu, uravnoteženu ishranu. Kombinovano dojenje i hranjenje bočicom u prvim nedeljama života mogu smanjiti zalihe vašeg majčinog mleka i preokret u odluci da ne dojite je težak. Treba razmotriti socijalne i finansijske implikacije upotrebe mleka za dojenčad. Nepravilna upotreba mleka za dojenčad ili neprikladna hrane ili način hranjenja može predstavljati opasnost po zdravlje. Ako koristite mleko za dojenčad, pažljivo sledite uputstva proizvođača za upotrebu – ako se ne pridržavate uputstava, beba može da se razboli.