Položaji dojenja

Vreme čitanja: 5 minuta

Od držanja bebe u rukama ili uvlačenja ispod ruke, do ležanja na boku, važno je pronaći položaj dojenja koji odgovara oboma. Ako se osećate nelagodno, ostavite bebu u bilo koje vreme. Ovo može da pomogne u smanjenju bolova zbog prepunih dojki a pomoći će vam i u uspešnom hranjenju.

mother breastfeeding baby icon

Tela svih mama su različita i tako jedan položaj može sasvim da odgovara vama, ali ne i nekoj drugoj mami1.

mother breastfeeding baby icon

Ležanje je odličan položaj za rano dojenje i pomaže bebi da pokaže početne reflekse koji mogu da pomognu za uspešno dojenje2.

baby breastfeeding icon

Hranjenje u uspravnim položajima za hranjenje, kao što je držanje koale, može biti korisno za smanjenje refluksa kod vaše bebe4.

Najbolji položaj dojenja za novorođenčad

Ne postoje najbolji položaji za dojenje za vaše novorođenče, jer su tela svih mama različita, i tako jedan položaj može sasvim da odgovara vama, ali ne i nekoj drugoj mami1. Što se tiče dojenja, pronalaženje položaja koji je ugodan za vas i vašu bebu može napraviti stvarnu razliku. Pogledajte ovaj kratki vodič iz Aptacluba, korak po korak, koji prikazuje tri najbolja položaja dojenja koje možete isprobati.

Položaji dojenja

pogled odozgo na malo novorođenče koje se doji
number icon 1

Ležeći

  • Ovo hranjenje podrazumeva da opušteno sedite i podupirete lagano ležanje, dok beba leži na vašem stomaku i može da se uspuza prema dojkama i da se hrani1.
  • Ovo je sjajan položaj za rano dojenje i pomaže bebi da pokaže početne reflekse koji mogu da pomognu za  uspešno dojenje2.

number icon 2

Ležeći na boku

  • Ovo hranjenje podrazumeva ležanje na boku a vaša beba leži pored vas i hrani se dok ste okrenute jedna prema drugoj.
  • Ovo je korisno ako ste imali carski rez, jer može da olakša pritisak na vaš stomak3.
number icon 3

Ragbi držanje

  • Ovo hranjenje podrazumeva da vaša beba leži naslonjena u ravni sa vašom rukom, nogama iza vas i naslanja se na naslon vašeg sedišta.   
  • Ovo je takože korisno ako ste imali carski rez, jer može da oslobodi pritisak na vaš stomak3
number icon 4

Položaj kolevke

  • Ovakvo hranjenje podrazumeva da je vaša beba okrenuta prema vama tako da joj podupirete glavu, vrat i ramena. 
  • Ovaj položaj je koristan za dojenje u  javnosti jer je lako podržati dojenče u bilo kojem sedećem položaju.
number icon 5

Položaj držanja koale

Radoznali?

Najbolji položaj dojenja za refluks

baby breastfeeding at lunch 2

Ako vaša beba ima problema sa refluksom, može biti korisno da je hranite u uspravnom položaju. Tako, držanje bebe kao koale može biti korisno za smanjenje epizoda refluksa kod vaše bebe4. Uvek se obratite zdravstvenom stručnjaku ako ste zabrinuti da vaša beba ima problem sa hranjenjem.

Poslednji put pregledano: 08. aprila 2020

Recenzirao Nutricia tim za medicinska i naučna pitanja

kontaktirajte aptaclub
aptaclub zajednica srbija

Buduće zdravlje vaše bebe počinje ovde

U Aptaclubu verujemo da iskustvo pomaže u izgradnji otpornosti; da svaki novi susret, bilo u trudnoći ili nakon rođenja, može da oblikuje budući razvoj vaše bebe. Pomoću naše naučne stručnosti i podrške jedan na jedan, možemo pomoći vama i vašoj bebi da zagrlite sutrašnjicu.

Povezani članci

Dojenje je najbolje za bebe

Prvo pročitajte ovo važno obaveštenje Klikom na dugme Nastavi moći ćete da vidite informacije o mleku za dojenčad Aptamil i drugim proizvodima. Ako odlučite da nastavite, prihvatate da Aptaclub pruža ove informacije na vaš lični zahtev u informativne svrhe. Molimo vas da se obratite zdravstvenom radniku kako biste doneli izbor na bazi informacija o hranjenju mlekom i odbijanju bebe od čvrste hrane. Dojenje je najbolje za bebe i pruža brojne prednosti. Važno je da, u pripremi za i tokom dojenja, jedete zdravu, uravnoteženu ishranu. Kombinovano dojenje i hranjenje bočicom u prvim nedeljama života mogu smanjiti zalihe vašeg majčinog mleka i preokret u odluci da ne dojite je težak. Treba razmotriti socijalne i finansijske implikacije upotrebe mleka za dojenčad. Nepravilna upotreba mleka za dojenčad ili neprikladna hrane ili način hranjenja može predstavljati opasnost po zdravlje. Ako koristite mleko za dojenčad, pažljivo sledite uputstva proizvođača za upotrebu – ako se ne pridržavate uputstava, beba može da se razboli.

Izaberite svoju zemlju