2. faza odvikavanja: uvođenje tekstura hrane

Od šake do usta

Sledeća faza odvikavanja

Prelazak sa glatkih kaša na gušće teksture hrane u 2. fazi odvikavanja znači da će vaša beba morati da nauči da žvaće. Ovo je dobra priprema za jedenje većih komada, poput hrane koja se jede prstima, kada će joj koordinacija šake i oka omogućiti da se samostalno hrani, a takođe je važna za razvoj govora. Recepti za hranu bogatu gvožđem za vašu sedmomesečnu bebu mogu da vam pomognu u njenom kognitivnom razvoju u ovoj fazi.

parenting icon circle

Svetlije budućnosti počinju ovde

Saznajte više o razvoju dojenčadi kako biste pomogli oblikovanje budućnosti svoje bebe

2. faza odvikavanja

Kada vaša beba prihvati i počne da uživa u glatkim teksturama hrane, možete da pokušate da je uvedete u sledeću fazu odvikavanja – istraživanje novih ukusa i gušćih tekstura.

introducing food textures

Nutritivno izbalansirana ishrana za odvikavanje od dojenja

Budući da nijedna pojedinačna hrana ne može da pruži vašoj bebi sve hranljive sastojke koji su joj potrebni, moraćete da joj ponudite široku paletu hrane. To će joj pomoći da osigura pravi balans vitamina i minerala, kao i energiju koja joj je potrebna za rast, učenje i istraživanje sveta oko nje.

U ovoj fazi je posebno važno obezbediti da njena hrana i mleko sadrže zdravu količinu gvožđa, jer prirodne zalihe sa kojima je rođena počinju da nestaju nakon približno 6 meseci.

Čime hraniti bebu u 2. fazi odvikavanja

Pokušajte da dan vaše bebe započnete sa žitaricama za doručak obogaćenim ključnim vitaminima i mineralima, ali bez dodatka šećera ili soli. Kao i kašu, bebe starije od 7 meseci mogu da probaju i doručak Aptamil Multigrain za početak svog dana. Prema našem stručnom mišljenju, svaka kašičica sadrži ključne vitamine i minerale, uključujući vitamin D za normalan razvoj kostiju i gvožđe za podršku normalnom kognitivnom razvoju. Ne zaboravite da u glavni obrok uključite puno različitog povrća, a voće pripremite za desert. Bebe ovog uzrasta su generalno voljne da probaju nove ukuse, pa je pravo vreme za uvođenje novih namirnica poput patlidžana, pečurki i ananasa.

plate of broccoli
Mali komadići kuvanog povrća poput brokolija su idealni za 2. fazu odvikavanja

Iako možda jede sve više i više svakog dana, majčino mleko ili adaptirano mleko su još uvek važan deo ishrane vaše bebe. Potrebno joj je oko 500–600ml dnevno – to uključuje i mleko koje koristite za pripremu njene hrane.

Prava tekstura

Ova druga faza odvikavanja uključuje učenje kako žvakati. To se postiže prelaskom sa glatkih kaša na pasirane teksture hrane koje podstiču vašu bebu da počne da pomera vilice gore-dole. Kada ovo shvati, biće spremna za veće grudvice i komade.

Koordinacija vaše bebe se takođe može poboljšati, pa pokušajte da je upoznate sa hranom koja se jede prstima i zabavom da se samostalno hrani. Za početak su idealni mali komadići kuvanog, mešanog povrća, kocke mekog voća ili štapići tosta.

Pravi ukusi

Budući da je ovo faza u kojoj je otvorena za isprobavanje novih ukusa, važno je da svojoj bebi ponudite široku paletu zdrave hrane koja će joj pomoći da nauči da voli različite ukuse. Od druge godine pa sve dok ne napune oko osam godina, ove sklonosti mogu postati relativno fiksne, pa će uvođenje više hrane sada pomoći da se spreči da postane nervozna u toku jela u periodu kada je malo dete i ranih školskih godina.

Sledeći koraci

Dodajte ove stavke u vaš spisak za kupovinu u 2. fazi odvikavanja:

  • Brokoli
  • Tikvice
  • Pečurke
  • Ananas
  • Breskve
  • Sveži losos
  • Crveno meso
  • Sir i punomasni jogurti
  • Žitarice za doručak obogaćene gvožđem – odaberite sorte koje ne sadrže dodati šećer ili so
kontaktirajte aptaclub
aptaclub zajednica srbija

Buduće zdravlje vaše bebe počinje ovde

U Aptaclubu verujemo da iskustvo pomaže u izgradnji otpornosti; da svaki novi susret, bilo u trudnoći ili nakon rođenja, može da oblikuje budući razvoj vaše bebe. Pomoću naše naučne stručnosti i podrške jedan na jedan, možemo pomoći vama i vašoj bebi da zagrlite sutrašnjicu.

Povezani članci

Dojenje je najbolje za bebe

Prvo pročitajte ovo važno obaveštenje Klikom na dugme Nastavi moći ćete da vidite informacije o mleku za dojenčad Aptamil i drugim proizvodima. Ako odlučite da nastavite, prihvatate da Aptaclub pruža ove informacije na vaš lični zahtev u informativne svrhe. Molimo vas da se obratite zdravstvenom radniku kako biste doneli izbor na bazi informacija o hranjenju mlekom i odbijanju bebe od čvrste hrane. Dojenje je najbolje za bebe i pruža brojne prednosti. Važno je da, u pripremi za i tokom dojenja, jedete zdravu, uravnoteženu ishranu. Kombinovano dojenje i hranjenje bočicom u prvim nedeljama života mogu smanjiti zalihe vašeg majčinog mleka i preokret u odluci da ne dojite je težak. Treba razmotriti socijalne i finansijske implikacije upotrebe mleka za dojenčad. Nepravilna upotreba mleka za dojenčad ili neprikladna hrane ili način hranjenja može predstavljati opasnost po zdravlje. Ako koristite mleko za dojenčad, pažljivo sledite uputstva proizvođača za upotrebu – ako se ne pridržavate uputstava, beba može da se razboli.

Izaberite svoju zemlju