Refluks kod beba:
Simptomi & uzroci

Refluks kod dojenčadi

Utvrdite znake refluksa kod dojenčadi

Refluks i regurgitacija su medicinski termini koji opisuju proces vraćanja malih količina mleka nakon hranjenja. Sasvim su normalni za bebe, a smatra se da su povezani sa njihovim digestivnim sistemom u razvoju – za to služe sve te krpe od muslina! I u većini slučajeva apsolutno nema razloga za brigu. Uobičajeni uzrok je taj što se ventil koji zadržava sadržaj želuca i dalje razvija i omogućava mleku – i kiselini – da se vrate nazad. Do bebinog prvog rođendana većina simptoma refluksa i regurgitacije bi trebalo da počnu da nestaju.     

careline icon circle

Savet stručnjaka

Dođite do podrške koja vam je potrebna u trenutku kada vam je potrebna

Razlike između refluksa i regurgitacije

Izrazi ‘refluks’ i ‘regurgitacija’ su zapravo različite stvari, ali u pogledu efekata na vašu bebu i lečenje, oni su veoma usko povezani.

Šta je refluks

Poznat i kao gastroezofagaelni refluks (GOR), ovde se mleko ili hrana kod starijih beba vraća nazad iz želuca u jednjak – ili cev za hranu1. Često se naziva ‘tihi refluks’, ponekad može biti nezgodno shvatiti šta se dešava jer fizički ne možete da vidite kako se hrana vraća.

Šta je regurgitacija

Poznatije kao bljuckanje ili pljuvanje, ovde se mleko ili hrana probija iz želuca, kroz jednjak sve do usta – a zatim i iz usta, često završavajući na mamino ili tatino rame! Za razliku od povraćanja, ovde nije potrebno naprezanje; to je bez napora, više nalik štucanju1.

Glavna stvar koju treba imati na umu je da su refluks i regurgitacija, iako roditeljima to može biti bolno, vrlo česti i potpuno normalni. Možda se brinete da vaša beba ne unosi dovoljno hranljivih sastojaka, ali to je vrlo retko. Sve dok beba ne pokazuje znake nelagodnosti ili gubljenja na težini, ovo ne bi trebalo da predstavlja problem.

Oko 30% zdravih beba doživljava refluks i regurgitaciju novorođenčadi, nekoliko puta dnevno, u prvoj godini života, dok njihov probavni sistem još sazreva. 2

Mogući uzroci refluksa i regurgitacije  

Ako vaša beba pati od čestih napada ‘bljuckanja’, ohrabrujuće je znati da postoji niz uobičajenih razloga zašto se to događa:

  • Bebe provode puno vremena ležeći  
  • Njihova ishrana se uglavnom sastoji od tečnosti
  • Imaju kratak jednjak
  • Njihov digestivni (probavni) sistem još uvek sazreva
  • Previše mleka ili hrane uzete odjednom može da stvori problem

Većina ovih uzroka čini sastavni deo bebe. Ali postoje neke jednostavne stvari koje možete da uradite da ublažite neugodne simptome ako joj je dijagnostikovan refluks ili regurgitacija.

Koji su znaci refluksa i regurgitacije?

Simptomi se obično primećuju između 3 nedelje i 12 meseci starosti3. Smatra se da vaša beba ima regurgitaciju ako ‘bljucka’ dva ili više puta dnevno tokom tri ili više nedelja, ali nema drugih očiglednih znakova bolesti kao što su gađenje, povraćanje, gubitak težine ili poteškoće sa hranjenjem3. Međutim, kao i regurgitovano mleko, postoje i drugi neprijatni simptomi koji su povezani sa refluksom4:

unhappy baby

Stalni ili iznenadni plač

mališan koji plače u tamnosivom okruženju

Razdražljivost ili bol

baby rubbing eyes

Česta buđenja

baby on changing table

Savijena leđa nakon hranjenja

mother hugging crying baby

Česta buđenja

Vrhunac simptoma je oko 4-6 meseci i bebe obično počinju da ih se oslobađaju između 6-12 meseci5. Iako ne možete da ‘izlečite’ refluks ili regurgitaciju, postoje praktični načini na koje možete da pomognete svojoj bebi da se oseća prijatnije dok ih se prirodno ne oslobodi. I, dobro je znati da su naši Careline stručnjaci na raspolaganju 24 sata dnevno, 7 dana u nedelji ako vam je potrebno saosećajno uho ili neki dobar savet. Samo pozovite: 0800 996 1000.      

Šta je gastroezofagealna refluksna bolest (GORD)?

U težim slučajevima, refluks dovodi do upale u digestivnom sistemu što može prouzrokovati probleme sa hranjenjem i ‘nemogućnost napredovanja’. Ovo se naziva gastroezofagealna refluksna bolest (GORD). To nije isto što i jednostavni refluks i regurgitacija i dešava se samo u teškim slučajevima5.

Da li treba da razgovaram sa zdravstvenim stručnjakom?

Iako su refluks i regurgitacija normalni i proći će s vremenom, uvek je dobra ideja da razgovarate sa svojim zdravstvenim saradnikom, farmaceutom ili lekarom opšte prakse ako mislite da ih vaša beba možda ima. Kada se dijagnostikuje, vaš zdravstveni stručnjak će moći da vas posavetuje o praktičnim načinima na koje možete da ublažite simptome i, ako je potrebno, razgovaraće sa vama o raspoloživim hranljivim rešenjima. Uvek razgovarajte sa zdravstvenim stručnjakom ako vaša beba redovno povraća, vraća velike količine mleka ili ima nelagodu tokom hranjenja, tako da se mogu isključiti drugi uzroci. Ako je vaša beba mlađa od godinu dana, naš program za proveru simptoma bebe (Baby Symptom Checker) je  koristan način za beleženje simptoma vaše bebe za ovu diskusiju, a nudi i nekoliko praktičnih saveta.

Sledeći koraci

  • Proverite da li se simptomi vaše bebe podudaraju sa onima koje smo naveli
  • Zabeležite simptome svoje bebe i koliko često se javljaju ili ih unesite u naš program Baby Symptom Checker i napravite PDF rezime
  • Razgovarajte sa svojim zdravstvenim saradnikom, lokalnim farmaceutom ili zakažite termin sa svojim lekarom opšte prakse
  • Ako je vašoj bebi dijagnostikovan refluks ili regurgitacija, pogledajte naše savete za upravljanje bolestima

Poslednji put pregledano: 12. septembra 2016

kontaktirajte aptaclub
aptaclub zajednica srbija

Buduće zdravlje vaše bebe počinje ovde

U Aptaclubu verujemo da iskustvo pomaže u izgradnji otpornosti; da svaki novi susret, bilo u trudnoći ili nakon rođenja, može da oblikuje budući razvoj vaše bebe. Pomoću naše naučne stručnosti i podrške jedan na jedan, možemo pomoći vama i vašoj bebi da zagrlite sutrašnjicu.

Povezani članci

Dojenje je najbolje za bebe

Prvo pročitajte ovo važno obaveštenje Klikom na dugme Nastavi moći ćete da vidite informacije o mleku za dojenčad Aptamil i drugim proizvodima. Ako odlučite da nastavite, prihvatate da Aptaclub pruža ove informacije na vaš lični zahtev u informativne svrhe. Molimo vas da se obratite zdravstvenom radniku kako biste doneli izbor na bazi informacija o hranjenju mlekom i odbijanju bebe od čvrste hrane. Dojenje je najbolje za bebe i pruža brojne prednosti. Važno je da, u pripremi za i tokom dojenja, jedete zdravu, uravnoteženu ishranu. Kombinovano dojenje i hranjenje bočicom u prvim nedeljama života mogu smanjiti zalihe vašeg majčinog mleka i preokret u odluci da ne dojite je težak. Treba razmotriti socijalne i finansijske implikacije upotrebe mleka za dojenčad. Nepravilna upotreba mleka za dojenčad ili neprikladna hrane ili način hranjenja može predstavljati opasnost po zdravlje. Ako koristite mleko za dojenčad, pažljivo sledite uputstva proizvođača za upotrebu – ako se ne pridržavate uputstava, beba može da se razboli.