Problemi sa odvikavanjem su rešeni

Vremena izazova

Uobičajene brige i rešenja za odvikavanje od majčnog mleka

Odvikavanje bebe od vašeg mleka je uzbudljivo vreme, ali nije bez izazova. Prelazak sa majčinog mleka ili adaptiranog mleka na čvrste materije je velika promena. Dakle, bez obzira da li se vaša beba vrpolji na vašim grudima ili odbija da jede bilo šta novo, saznajte kako da rešite najčešće probleme sa odvikavanjem.

careline icon circle

Savet stručnjaka

Dođite do podrške koja vam je potrebna u trenutku kada vam je potrebna

Zašto moja beba stalno pljuje hranu?

Kada je vaša beba mlada, imaće refleks da izbaci jezik svaki put kada joj se stimuliše zadnji deo grla. Ovo je poznato kao ‘refleks potiskivanja jezika’ i smanjivaće se kako vaša beba postaje starija. Pokušajte da ne brinete ako beba pljune hranu – ovo je uobičajeni problem kod odvikavanja. Možda to ne radi zato što joj se hrana ne sviđa, već zato što još uvek uči da jede. Pokušajte nekoliko puta, ali ako se i dalje bori da proguta hranu, možda je to zbog toga što nije spremna da započne sa odvikavanjem, pa je ostavite nedelju ili dve, a zatim pokušajte ponovo1.

Zašto moja beba odbija određenu hranu?

Ako vaša beba povuče glavu i odbije određenu hranu iz prvog pokušaja, više je nego verovatno da je iznenađena. Ovo je ipak novo iskustvo. Velike su šanse da će vaša beba ovo zaboraviti i možda će drugačije reagovati sledeći put kada okusi istu hranu. Istrajnost je ključ za ovo posebno pitanje odvikavanja. Možda će biti potrebno osam do deset pokušaja da vaša beba prihvati određenu hranu ili ukus, zato joj pružite puno šansi da pokuša ponovo.

beba pozira sa sivom portiklicom
Otprilike u uzrastu 8–10 meseci vaša beba može da počne da odbija hranjenje kašikom, ali ovo je važna prekretnica jer počinje da potvrđuje svoju nezavisnost

Ako sve drugo zakaže, vratite se osnovama na nekoliko dana – povrću blagog ukusa, poput paškanata, slatkog krompira i šargarepe – ili voću u obliku kaše da biste iskušali njene ukuse. 

Zašto moja beba ne voli hranu koja se jede prstima?

Stručnjaci savetuju uvođenje hrane koja se jede prstima od 6 meseci pa nadalje, kada je koordinacija ruku i očiju vaše bebe razvijenija i kada ona može samostalno da uhvati hranu i stavi je u usta.

Započnite s mekanom hranom koja se jede prstima, poput kriški banane ili avokada, i postepeno uvodite čvršće teksture kako vaša beba deluje spremno. Komadići bi trebalo da budu približno iste veličine kao vaš mali prst, tako da beba može dobro da ih uhvati.

U početku će vaša beba jesti samo malu količinu ove hrane, jer će i dalje većinu hrane dobijati iz majčinog mleka ili adaptiranog mleka za dojenčad. Ovo nije problem – samo nastavite da nudite hranu koja se jede prstima kao deo procesa odvikavanja i sedite zajedno u krugu porodice da biste podstakli svoju bebu. Vaša beba uči oponašanjem, pa ako vidi vas  da hranu jedete prstima, verovatno će slediti vaš primer.

Da li treba da brinem ako se moja beba zaguši sa čvrstom hranom?

Zagušivanje je normalan refleks koji sprečava da se vaša beba zagrcne, pa ako se to dogodi, pokušajte da ne paničite. Proverite da li joj stavljate previše hrane na kašiku ili da li stavljate kašiku previše duboko u njena usta.

Ponekad se bebe bore sa prelaskom sa glatkih kaša na zrnaste teksture. Možda će trebati neko vreme da se vaša beba navikne na zrnastu hranu, pa je uvodite polako kako biste izbegli ovaj problem sa odvikavanjem. Pređite sa glatke kaše na pire hranu sa malim grudvicama, a zatim sa većim. Eksperimentisanje sa novim i raznovrsnim teksturama u ranom razvoju vaše bebe doprinosi manjoj verovatnoći da će izazvati odbijanje hrane tokom odvikavanja.

Ako se vaša beba zaguši, pokušajte da ne reagujete preterano ili je podignite iz stolice za hranjenje. Koristite puno umirujućih reči i utešnog govora tela. Mame često greškom prigovaraju zbog gušenja, jer je u stvari verovatnoća da se beba zadavi vrlo mala. Ako ste zabrinuti, razgovarajte sa svojim lekarom ili zdravstvenim stručnjakom koji će vam reći na koje znake treba paziti i kada pružiti prvu pomoć.

Sporo jedenje je dobra navika za podsticanje, jer pomaže bebi da uživa u hrani i sprečava je da se prejede.

Zašto moja beba ništa ne jede?

Tokom prvih nekoliko nedelja odvikavanja sve što možete da očekujete je da beba uzme malu količinu hrane sa vrha kašike. U ovoj fazi se više radi o navikavanju bebe na osećaj hrane u ustima.

Kako raste, unos hrane za vašu bebu treba da se povećava, ali imajte na umu da je bebin stomak mnogo manji od stomaka odraslih. Sa 3 meseca je približno 10 puta manji od stomaka odrasle osobe, a sa godinu dana je oko 4 puta manji. Njene porcije treba da odražavaju ovu razliku.

Zapamtite, vaša beba će i dalje dobijati većinu hranljivih sastojaka iz majčinog mleka ili adaptiranog mleka za dojenčad. Sve dok nastavlja da raste i dobija na težini, nema razloga za brigu.

Ponudite raznovrsnu hranu različitog ukusa i teksture i izbegavajte pokazivanje frustracije ako beba odbija hranu ili jede samo male količine. Vremenom će postepeno povećavati unos hrane. Ako ste zabrinuti, obratite se svom zdravstvenom saradniku zbog sigurnosti i saveta.

Zašto moja beba odbija da se hrani kašikom?

Između 8 i 10 meseci, vaša beba može početi da odbija hranjenje kašikom. To je otprilike doba kada bebe postaju svesnije sebe. Utvrđivanje njihove nezavisnosti odbijanjem da se hrani kašikom je zapravo još jedna prekretnica.

Da bi obroci bili opušteniji, pokušajte sa idejom da beba drži još jednu kašiku dok je hranite. Možete i da probate da zagrabite hranu njenom kašikom i podstaknete je da se sama hrani. Ako to ne uspe, pokušajte da date bebi meku hranu koja se jede prstima, poput povrća pripremljenog na pari, kuvanog mesa ili sira.

Bebe takođe mogu odbiti hranjenje kašikom ako se ne osećaju dobro, ako im rastu zubići ili su umorne. Ako imate bilo kakvih nedoumica, obratite se svom lekaru ili zdravstvenom saradniku.

Poslednji put pregledano: 21. avgusta 2014

kontaktirajte aptaclub
aptaclub zajednica srbija

Buduće zdravlje vaše bebe počinje ovde

U Aptaclubu verujemo da iskustvo pomaže u izgradnji otpornosti; da svaki novi susret, bilo u trudnoći ili nakon rođenja, može da oblikuje budući razvoj vaše bebe. Pomoću naše naučne stručnosti i podrške jedan na jedan, možemo pomoći vama i vašoj bebi da zagrlite sutrašnjicu.

Povezani članci

Dojenje je najbolje za bebe

Prvo pročitajte ovo važno obaveštenje Klikom na dugme Nastavi moći ćete da vidite informacije o mleku za dojenčad Aptamil i drugim proizvodima. Ako odlučite da nastavite, prihvatate da Aptaclub pruža ove informacije na vaš lični zahtev u informativne svrhe. Molimo vas da se obratite zdravstvenom radniku kako biste doneli izbor na bazi informacija o hranjenju mlekom i odbijanju bebe od čvrste hrane. Dojenje je najbolje za bebe i pruža brojne prednosti. Važno je da, u pripremi za i tokom dojenja, jedete zdravu, uravnoteženu ishranu. Kombinovano dojenje i hranjenje bočicom u prvim nedeljama života mogu smanjiti zalihe vašeg majčinog mleka i preokret u odluci da ne dojite je težak. Treba razmotriti socijalne i finansijske implikacije upotrebe mleka za dojenčad. Nepravilna upotreba mleka za dojenčad ili neprikladna hrane ili način hranjenja može predstavljati opasnost po zdravlje. Ako koristite mleko za dojenčad, pažljivo sledite uputstva proizvođača za upotrebu – ako se ne pridržavate uputstava, beba može da se razboli.

Izaberite svoju zemlju