Oprema za hranjenje na flašicu

Idemo dalje

Stvari koje treba da znate pre nego pređete na flašicu

Ako razmišljate o hranjenju bebe na flašicu, saznajte kako da odaberete najbolju flašicu i cuclu za njenu fazu, kao i druge neophodne stvari kao što su četke za flašice, oprema za sterilizaciju i, ako je hranite adaptiranim mlekom, vaš izbor mleka za dojenčad.

careline icon circle

Savet stručnjaka

Dođite do podrške koja vam je potrebna u trenutku kada vam je potrebna

Pre nego što započnete sa hranjenjem na flašicu, moraćete da kupite:

 • Minimalno šest flašica za bebe. Većina beba se hrani oko šest puta dnevno, pa ako planirate da hranjenje bude na flašicu, ovo će obezbediti da uvek imate pri ruci dovoljno flašica.  
 • Najmanje šest cucli
 • Opremu za sterilizaciju
 • Četkicu za čišćenje flašica

Flašice za bebe

Flašice za bebe postoje u dve veličine:

 • Male 120ml/4oz flašice, idealne su za male bebe i novorođenčad
 • Velike 225ml/8oz flašice, pogodne za starije bebe

Dostupne su u tri širine:

 • Širokog grla, lakše se čiste i pune
 • Regularne
 • Uskog grla

Neke flašice sa širokim grlom su posebno dizajnirane da spreče bebu da uzima previše vazduha, što može dovesti do gasova i nelagodnosti. Dodatna prednost širokog grla je što su manje neuredne prilikom punjenja mlekom ili majčinim mlekom i lakše ih je čistiti.

bebine oči plave boje

Međutim, možda ćete otkriti da je lakše pronaći cucle za regularne flašice i da one verovatno više odgovaraju za frižidere i sterilizatore. Flašice uskog grla takođe mogu da olakšaju vašoj bebi da nauči da se hrani samostalno, jer ih je lakše držati malenim rukama.

Kada birate flašicu za svoju bebu, sve zavisi od toga šta vi i vaša beba više volite.

Sterilizacija opreme za hranjenje kako bi se ubile potencijalno štetne klice

Flašice protiv grčeva

Jedan od mogućih uzroka grčeva je što bebe uzimaju previše vazduha tokom hranjenja. Neke flašice i cucle za bebe su posebno dizajnirane da smanje količinu vazduha koji bebe unose. Ako vaša beba pokazuje znake grčeva, poput nezadovoljstva nakon hranjenja i bolova zbog gasova, bilo bi vredno probati jednu od ovih flašica.

Sterilizatori

Imunološki sistem vaše bebe je još uvek nezreo, naročito ako je mlađa od 6 meseci. Sterilizacija opreme za hranjenje, kako bi se ubile potencijalno štetne klice, je zato od suštinke važnosti.

Pre nego što sterilizujete, obavezno dobro očistite flašice i cucle toplom sapunicom i oribajte ih četkom za čišćenje flašica. Možete ih staviti i u mašinu za pranje sudova.

Kada to učinite, postoje tri načina za sterilizaciju bebine opreme za hranjenje:

 • Proključalom vodom
 • Sterilizacija na pari – pomoću električnog sterilizatora na paru ili mikrotalasne sterilizacije
 • Sterilizacija hladnom vodom

Cucle

Cucle postoje u svim vrstama oblika, različitih veličina i od različitog materijala. Prava vrsta cucle za vas i vašu bebu će zavisiti od vrste mleka koje koristite i sklonosti vaše bebe. Za novorođenčad je najbolje da započnete sa cuclama sa sporim protokom, povećavajući brzinu protoka kako vaša beba raste i navikava se na sisanje.

Ako se vaša beba guši, prska ili mleko curi iz usta tokom hranjenja, to može biti znak da je protok prebrz – pokušajte sa cuclama sa sporijim protokom. Opet, ako mislite da se vaša beba bori sa hranjenjem iz flašice, pređite na drugu vrstu ili promenite cuclu. Cucle ne traju zauvek i mogu da se pokvare, zato ih redovno proveravajte, a kada ih treba zameniti, ne zaboravite da odaberete veličinu koja odgovara fazi rasta vaše bebe.

Ostali korisni dodaci

Uz očiglednu opremu za hranjenje na flašicu, ovi korisni dodaci mogu da vam olakšaju život:

 • Čajnik sa brzim ključanjem
 • Muslin krpe za brisanje izlivenog materijala
 • Portiklice

Sledeći koraci

Dodajte ove stavke na vaš spisak za kupovinu:

 • Najmanje 6 flašica i 6 cucli
 • Četkica za flašice
 • Portiklice ili salvete od muslina

Razmotrite svoje mogućnosti sterilizacije. Da li ćete investirati u sterilizator na paru?

Poslednji put pregledano: 28. jula 2014

kontaktirajte aptaclub
aptaclub zajednica srbija

Buduće zdravlje vaše bebe počinje ovde

U Aptaclubu verujemo da iskustvo pomaže u izgradnji otpornosti; da svaki novi susret, bilo u trudnoći ili nakon rođenja, može da oblikuje budući razvoj vaše bebe. Pomoću naše naučne stručnosti i podrške jedan na jedan, možemo pomoći vama i vašoj bebi da zagrlite sutrašnjicu.

Povezani članci

Dojenje je najbolje za bebe

Prvo pročitajte ovo važno obaveštenje Klikom na dugme Nastavi moći ćete da vidite informacije o mleku za dojenčad Aptamil i drugim proizvodima. Ako odlučite da nastavite, prihvatate da Aptaclub pruža ove informacije na vaš lični zahtev u informativne svrhe. Molimo vas da se obratite zdravstvenom radniku kako biste doneli izbor na bazi informacija o hranjenju mlekom i odbijanju bebe od čvrste hrane. Dojenje je najbolje za bebe i pruža brojne prednosti. Važno je da, u pripremi za i tokom dojenja, jedete zdravu, uravnoteženu ishranu. Kombinovano dojenje i hranjenje bočicom u prvim nedeljama života mogu smanjiti zalihe vašeg majčinog mleka i preokret u odluci da ne dojite je težak. Treba razmotriti socijalne i finansijske implikacije upotrebe mleka za dojenčad. Nepravilna upotreba mleka za dojenčad ili neprikladna hrane ili način hranjenja može predstavljati opasnost po zdravlje. Ako koristite mleko za dojenčad, pažljivo sledite uputstva proizvođača za upotrebu – ako se ne pridržavate uputstava, beba može da se razboli.