Mleko u toku odvikavanja od majčinog mleka

Više ili manje?

Vašoj bebi je potrebno mleko sada kada se odvikava od majčinog mleka

Kako odvajate bebu od svog mleka, ona će manje zavisiti od mleka i više će se oslanjati na hranu. Mleko ostaje glavni izvor ishrane i energije za vašu bebu tokom početka procesa odvikavanja i trebalo bi ga postepeno smanjivati.

careline icon circle

Savet stručnjaka

Dođite do podrške koja vam je potrebna u trenutku kada vam je potrebna

Činjenice o mleku: Značaj mleka u periodu odvikavanja

Odvikavanje je postepeni proces koji obeležava bebin napredak od mleka do čvrste hrane. Kada počnete da uvodite hranu u ishranu vaše bebe, važno je da nastavite da joj dajete mleko kako biste bili sigurni da je i dalje zadovoljna i da dobija sve hranljive sastojke koji su joj potrebni. Sve dok beba ne napuni 12 meseci, mleko treba da nastave da pružaju značajan udeo u potrebama vaše bebe za energijom.

Kada počnete da uvodite hranu u ishranu vaše bebe, važno je da nastavite da joj dajete mleko kako biste bili sigurni da je i dalje zadovoljna i da dobija sve hranljive sastojke koji su joj potrebni.

Koliko mleka treba da dam svojoj bebi nakon što započne period odvikavanja?

Kada beba počne da jede hranu, postepeno ćete morati da prilagodite količinu komplementarnog mleka koje joj dajete. Pored poverenja u svoj instinkt o tome šta je najbolje za vašu bebu, koristite i ove smernice:

Majčino mleko

Budući da je svaka beba različita i da je teško izmeriti koliko mleka se konzumira tokom dojenja, propisivanje količine majčinog mleka koje treba davati bebi tokom odvikavanja nije moguće. Treba da nastavite da dojite bebu na njen zahtev i dozvolite joj da odluči kada joj više ne treba.

Dojenje nije samo ishrana. Takođe pruža vašoj bebi osećaj sigurnosti i bezbednosti. Dakle, kada prestanete da dojite, pokušajte da ponudite alternativne oblike udobnosti kao što su puno zagrljaja i umirivanja. Odvikavanje je za vas takođe postepen proces, a smanjivanje hrane polako pomaže vašem telu da se prilagodi na proizvodnju mleka u manjoj količini.

Šta mogu da učinim da odvikavanje bude glatka tranzicija?

Za početak, vaša beba će morati da se navikne na osećaj hrane u ustima i da nauči kako da je pomera i guta, tako da će jesti samo vrlo male količine..

Ako se pobrinete da je vaša beba opuštena, zadovoljna i ne previše gladna, ona će lakše prihvatiti isprobavanje nove čvrste hrane. Dakle, kada prvi put počnete sa odvikavanjem, dajte bebi pola mleka pre nego što joj ponudite hranu. Zatim, nakon što se beba navikne da jede, pokušajte da joj ponudite hranu pre uobičajenog mleka.

milk in jug
Kravlje mleko nije prilagođeno ishrani vaše bebe. Zbog toga ga ne treba koristiti kao glavno piće, već ga treba uvesti za pripremu obroka

Više je verovatno da će vaša beba početi da pije manje mleka jer jede više čvrste hrane, a njena hranjenja mlekom će prirodno postati ređa i kraća.

Kada beba napuni oko 6 meseci, uvedite šolju otvorenog ili slobodnog protoka koja će joj pomoći da nauči da pijucka. Davanje vode kao prvog nemlečnog napitka će je obeshrabriti da razvije ukus za slatke ili veštačke arome.

Da li bi kravlje mleko trebalo koristiti u periodu odvikavanja?

Bebama ne treba davati kravlje ili kozje mleko kao zamenu za majčino mleko ili adaptirano mleko za bebe pre nego što napune 12 meseci. Kravlje mleko se, međutim, može koristiti u kuvanju i pripremi hrane. Ako odlučite da koristite kozje mleko u hrani, obavezno kupite pasterizovanu sortu.

Poslednji put pregledano: 5. septembra 2016

kontaktirajte aptaclub
aptaclub zajednica srbija

Buduće zdravlje vaše bebe počinje ovde

U Aptaclubu verujemo da iskustvo pomaže u izgradnji otpornosti; da svaki novi susret, bilo u trudnoći ili nakon rođenja, može da oblikuje budući razvoj vaše bebe. Pomoću naše naučne stručnosti i podrške jedan na jedan, možemo pomoći vama i vašoj bebi da zagrlite sutrašnjicu.

Povezani članci

Dojenje je najbolje za bebe

Prvo pročitajte ovo važno obaveštenje Klikom na dugme Nastavi moći ćete da vidite informacije o mleku za dojenčad Aptamil i drugim proizvodima. Ako odlučite da nastavite, prihvatate da Aptaclub pruža ove informacije na vaš lični zahtev u informativne svrhe. Molimo vas da se obratite zdravstvenom radniku kako biste doneli izbor na bazi informacija o hranjenju mlekom i odbijanju bebe od čvrste hrane. Dojenje je najbolje za bebe i pruža brojne prednosti. Važno je da, u pripremi za i tokom dojenja, jedete zdravu, uravnoteženu ishranu. Kombinovano dojenje i hranjenje bočicom u prvim nedeljama života mogu smanjiti zalihe vašeg majčinog mleka i preokret u odluci da ne dojite je težak. Treba razmotriti socijalne i finansijske implikacije upotrebe mleka za dojenčad. Nepravilna upotreba mleka za dojenčad ili neprikladna hrane ili način hranjenja može predstavljati opasnost po zdravlje. Ako koristite mleko za dojenčad, pažljivo sledite uputstva proizvođača za upotrebu – ako se ne pridržavate uputstava, beba može da se razboli.

Izaberite svoju zemlju