Koliko i koliko često hraniti na flašicu

Uzmi mericu

Vodič za količinu i učestalost hranjenja

Koliko treba da hranite svoju bebu može biti teško izmeriti, posebno u ranim fazama. Otprilike od druge nedelje do uzrasta od šest meseci života1, biće joj potrebno približno 150-200ml po kilogramu telesne težine dnevno. Vodič za količinu i učestalost hranjenja je prikazan na našoj tabeli za hranjenje beba. Generalno, od dobi od 2 nedelje do 6 meseci možete očekivati da se vaša rutina hranjenja na flašicu sastoji od oko 5 ili 6 hranjenja dnevno.

careline icon circle

Savet stručnjaka

Dođite do podrške koja vam je potrebna u trenutku kada vam je potrebna

Svaka beba je drugačija i apetiti joj se jako razlikuju. Tabela u nastavku daje opšti vodič o tome koliko često i koliko treba da hranite bebu u odnosu na njen uzrast.

Navike hranjenja vaše bebe se možda neće tačno podudarati sa ovim smernicama i retko će se probuditi tačno tri sata nakon završetka prethodnog hranjenja. Sve dok se dobro hrani i normalno dobija na težini, verovatno dobija količinu koja joj je potrebna.

Ako je vaša beba prevremeno rođena ili je imala malu porođajnu težinu, zahtevi za hranjenjem će biti drugačiji. Babica će moći da vas posavetuje o jedinstvenim potrebama vaše bebe.

Vodič za hranjenje 0–12 meseci

Vašoj bebi će možda trebati više ili manje od količine prikazane u tabeli u nastavku – ovo je jednostavno vodič. Nikada ne ostavljajte bebu samu tokom hranjenja.

Približan uzrastPribližna težina kg lbBroj hranjenja/ 24 sataBroj merica po hranjenju (1 merica = 4.6g)Količina vode / hrane ml fl
Do 2 nedelje3.5           7 3/46390                 3
2-4 nedelje3.9           8.554120                4
4-8 nedelja4.7           10.555150                5
8-12 nedelja5.4           1256180                6
3-4 meseca6.2           13 3/456180                6
4-5 meseci6.9           15 1/457210                 7
5-6 meseci7.6           16 3/457210                 7
7-12 meseci–               –37210                 7

Važno

Da biste bili sigurni da se mleko vaše bebe meša u pravim razmerama, uvek koristite priloženu mericu. Imajte na umu da se boja merice s vremena na vreme može promeniti.  

Kako izmeriti vreme hranjenja

Hranjenje se meri od trenutka kada ono započne. U ranim danima hranjenje može trajati i sat vremena i biće potrebno oko 6 hranjenja dnevno. Kada vaša beba postane efikasnija u hranjenju, verovatno će postati brža.

Da biste izmerili vreme između obroka, počnite od početka jednog obroka do početka sledećeg. Na primer, ako bebu počnete da hranite u 11:00, verovatno biste očekivali da će oko 14:00 ponovo biti gladna.

kontaktirajte aptaclub
aptaclub zajednica srbija

Buduće zdravlje vaše bebe počinje ovde

U Aptaclubu verujemo da iskustvo pomaže u izgradnji otpornosti; da svaki novi susret, bilo u trudnoći ili nakon rođenja, može da oblikuje budući razvoj vaše bebe. Pomoću naše naučne stručnosti i podrške jedan na jedan, možemo pomoći vama i vašoj bebi da zagrlite sutrašnjicu.

Povezani članci

Dojenje je najbolje za bebe

Prvo pročitajte ovo važno obaveštenje Klikom na dugme Nastavi moći ćete da vidite informacije o mleku za dojenčad Aptamil i drugim proizvodima. Ako odlučite da nastavite, prihvatate da Aptaclub pruža ove informacije na vaš lični zahtev u informativne svrhe. Molimo vas da se obratite zdravstvenom radniku kako biste doneli izbor na bazi informacija o hranjenju mlekom i odbijanju bebe od čvrste hrane. Dojenje je najbolje za bebe i pruža brojne prednosti. Važno je da, u pripremi za i tokom dojenja, jedete zdravu, uravnoteženu ishranu. Kombinovano dojenje i hranjenje bočicom u prvim nedeljama života mogu smanjiti zalihe vašeg majčinog mleka i preokret u odluci da ne dojite je težak. Treba razmotriti socijalne i finansijske implikacije upotrebe mleka za dojenčad. Nepravilna upotreba mleka za dojenčad ili neprikladna hrane ili način hranjenja može predstavljati opasnost po zdravlje. Ako koristite mleko za dojenčad, pažljivo sledite uputstva proizvođača za upotrebu – ako se ne pridržavate uputstava, beba može da se razboli.

Izaberite svoju zemlju