Kofein i dojenje

Vreme čitanja: 2 minuta

Možete li da pijete kafu dok dojite? Možete li da jedete čokoladu tokom dojenja?

Kofein se nalazi u mnogim pićima i hrani, pa je važno znati u čemu se nalazi kako biste bili sigurni da nemate svakodnevno previše kofeina.

coffee cup icon

Ne biste smeli da uzimate više od 200mg kofeina dnevno dok dojite1, pa se, kada pijete kafu i dojite, pridržavajte 2 šolje instant ili 1 šolje filter kafe dnevno.

coffee beans icon

Kofein se nalazi u kafi, čaju, energetskim napicima i čokoladi2.

clock icon

Najviši nivo kofeina u majčinom mleku je sat vremena nakon konzumiranja kofeinskog pića/hrane3.

Kofein može ući u majčino mleko, ulaskom u krvotok i tako može stimulisati vašu bebu, što može prouzrokovati neke dugoročne zdravstvene posledice za vašu bebu, npr. visok krvni pritisak3. Stoga je najbolje da sadržaj kofeina bude što niži. Međutim, kao i kod alkohola i dojenja, u redu je konzumirati kofein tokom dojenja, ako je umeren.

Koliko kofeina možete da unesete tokom dojenja?

NHS savetuje da se konzumira samo 200mg kofeina dnevno kako bi se izbeglo stimulisanje bebe1. Evo nivoa kofeina u različitim jelima i pićima, tako da možete biti sigurni da nećete previše stimulisati bebu prilikom konzumiranja kofeina dok dojite.

Nivoi kofeina u uobičajenoj hrani i pićima2,4

IzvorNivo kofeina (mg)
Kafa
 – Šolja instant kafe100
– Šolja filter kafe140
Šolja čaja50
Limenka dijetalne koka kole42
Limenka energetskog pića87
50g crne čokolade50
50g mlečne čokolade10

Radoznali?

Da li možete da pijete kafu tokom dojenja?

mother having coffee while holding baby

Da, možete da pijete kafu tokom dojenja. Kafa sadrži 140mg po filter šolji, pa ne biste smeli da pijete više od 1 šolje filter ili 2 šolje instant kafe dnevno tokom dojenja, kako biste bili sigurni da nećete premašiti ograničenje kofeina od 200mg dnevno koje preporučuje NHS1.

Čokolada i dojenje4

Čokolada sadrži 10mg kofeina na 50g mlečne čokolade, tako da ukoliko ne konzumirate veće količine, ona ne bi trebalo da stimuliše vašu bebu. Međutim, čokolada takođe sadrži teobromin, stimulans koji je sličan kofeinu. Nivo teobromina u čokoladi takođe nije visok, ali u kombinaciji sa kofeinom može imati jači efekat. Dakle, najbolje je da konzumirate male količine čokolade da ne biste previše stimulisali bebu. Dakle, ukratko, još uvek možete da konzumirate čokoladu tokom dojenja, samo pazite da ne unosite velike količine.

Poslednji put pregledano: 17. aprila 2020

Recenzirao Nutricia tim za medicinska i naučna pitanja

kontaktirajte aptaclub
aptaclub zajednica srbija

Buduće zdravlje vaše bebe počinje ovde

U Aptaclubu verujemo da iskustvo pomaže u izgradnji otpornosti; da svaki novi susret, bilo u trudnoći ili nakon rođenja, može da oblikuje budući razvoj vaše bebe. Pomoću naše naučne stručnosti i podrške jedan na jedan, možemo pomoći vama i vašoj bebi da zagrlite sutrašnjicu.

Povezani članci

Dojenje je najbolje za bebe

Prvo pročitajte ovo važno obaveštenje Klikom na dugme Nastavi moći ćete da vidite informacije o mleku za dojenčad Aptamil i drugim proizvodima. Ako odlučite da nastavite, prihvatate da Aptaclub pruža ove informacije na vaš lični zahtev u informativne svrhe. Molimo vas da se obratite zdravstvenom radniku kako biste doneli izbor na bazi informacija o hranjenju mlekom i odbijanju bebe od čvrste hrane. Dojenje je najbolje za bebe i pruža brojne prednosti. Važno je da, u pripremi za i tokom dojenja, jedete zdravu, uravnoteženu ishranu. Kombinovano dojenje i hranjenje bočicom u prvim nedeljama života mogu smanjiti zalihe vašeg majčinog mleka i preokret u odluci da ne dojite je težak. Treba razmotriti socijalne i finansijske implikacije upotrebe mleka za dojenčad. Nepravilna upotreba mleka za dojenčad ili neprikladna hrane ili način hranjenja može predstavljati opasnost po zdravlje. Ako koristite mleko za dojenčad, pažljivo sledite uputstva proizvođača za upotrebu – ako se ne pridržavate uputstava, beba može da se razboli.

Izaberite svoju zemlju