Hrana koju treba izbegavati tokom dojenja

Vreme čitanja: 5 minuta

Mnoge žene nepotrebno izbegavaju višestruku hranu tokom trudnoće2, zato smo sastavili ovaj koristan vodič zasnovan na naučnim istraživanjima kako bismo pokazali koju hranu treba izbegavati tokom dojenja.

chilli pepper icon

Nije neophodno izbegavati začinjenu hranu tokom dojenja. Zapravo, dodavanje ukusa ove hrane u vaše majčino mleko može pomoći vašoj bebi da prihvati više ukusa kada dođe u period odvikavanja od majčinog mleka1.

nuts icon

Nije neophodno izbegavati alergensku hranu osim ako imate alergiju ili verujete da je vaša beba imala reakciju ili vam je to savetovao zdravstveni stručnjak2.

fish icon

Važno je da konzumirate 2 porcije masne ribe nedeljno kako biste bebi obezbedili izvor zdravih masti u majčinom mleku. Međutim, važno je zadržati se na dve porcije zbog nivoa žive u ribi3,4.

Šta ne treba jesti tokom dojenja

newborn breastfeeding

Veoma je važno da tokom dojenja imate zdravu i izbalansiranu ishranu, kako biste za svoju bebu obezbedili sve važne hranljive sastojke koji su joj potrebni. Stoga je najbolje ne izbegavati hranu bez odgovarajućeg razloga jer to može ukloniti važan nutritivni izvor za vašu bebu. Ako se već hranite zdravo i uravnoteženo, ne bi trebalo da napravite mnogo izmena u ishrani tokom dojenja. Najčešća hrana koja se izbegava je začinjena hrana, alergenska hrana i riba.

Začinjena hrana1

  • Nije neophodno izbegavati začinjenu hranu tokom dojenja. Zapravo, dodavanje ukusa ove hrane kroz ono što jedete može pomoći vašoj bebi da prihvati više ukusa kada dođe u period odvikavanja od majčinog mleka.

Alergenska hrana

  • Nije neophodno izbegavati alergensku hranu osim ako imate alergiju ili verujete da je vaša beba imala reakciju ili vam je to savetovao zdravstveni stručnjak2.
  • Alergija na kravlje mleko (CMA) je češća kod beba nego kod odraslih i zbog toga izaziva zabrinutost kod mnogih roditelja. Iako dojenje u nekim slučajevima može da izazove simptome CMA, mnogo je češće da se ovi simptomi pojave na adaptiranom mleku ili na početku odvikavanja od majčinog mleka. Simptomi uključuju ekcem/osip na koži/dijareju/povraćanje/oticanje usana/bolove u stomaku. Ne morate da izbegavate kravlje mleko tokom dojenja, ali ako verujete da je vaša beba imala reakciju, kontaktirajte zdravstvenog stručnjaka.

Riba

  • Važno je da konzumirate 2 porcije masne ribe nedeljno kako biste bebi obezbedili izvor zdravih masti u majčinom mleku. Međutim, važno je zadržati see na dve porcije zbog nivoa žive u ribi3,4.
  • Marlin/sabljarka i ajkula imaju visok nivo žive i treba ih jesti samo jednom nedeljno, dok se druge ribe, poput lososa/tune/skuše/pastrmke i sardina, mogu jesti dva puta nedeljno4.

NAUČNA POZADINA

ESENCIJALNE MASNE KISELINE

Pokrenula Nutricia

Istraživanja pokazuju da su esencijalne masne kiseline Omega 3 i Omega 6, koje se prirodno nalaze u majčinom mleku, zaista važne za razvoj mozga, očiju i nervnog sistema2 vaše bebe. Ako jedete hranu bogatu omega 6 i omega 3, poput lososa, skuše, sardina i tune, pomoći ćete vizuelnom, senzornom i kognitivnom razvoju svoje bebe.

Radoznali?

Šta treba izbegavati tokom dojenja

red wine

Postoje i druge stvari koje bi trebalo ograničiti tokom dojenja koje nisu hrana, na primer neke lekove, kofein, alkohol i pušenje. Ako imate pitanja o upotrebi lekova tokom dojenja, obratite se zdravstvenom stručnjaku.

Poslednji put pregledano: 17. juna 2020

Recenzirao Nutricia tim za medicinska i naučna pitanja

kontaktirajte aptaclub
aptaclub zajednica srbija

Buduće zdravlje vaše bebe počinje ovde

U Aptaclubu verujemo da iskustvo pomaže u izgradnji otpornosti; da svaki novi susret, bilo u trudnoći ili nakon rođenja, može da oblikuje budući razvoj vaše bebe. Pomoću naše naučne stručnosti i podrške jedan na jedan, možemo pomoći vama i vašoj bebi da zagrlite sutrašnjicu.

Povezani članci

Dojenje je najbolje za bebe

Prvo pročitajte ovo važno obaveštenje Klikom na dugme Nastavi moći ćete da vidite informacije o mleku za dojenčad Aptamil i drugim proizvodima. Ako odlučite da nastavite, prihvatate da Aptaclub pruža ove informacije na vaš lični zahtev u informativne svrhe. Molimo vas da se obratite zdravstvenom radniku kako biste doneli izbor na bazi informacija o hranjenju mlekom i odbijanju bebe od čvrste hrane. Dojenje je najbolje za bebe i pruža brojne prednosti. Važno je da, u pripremi za i tokom dojenja, jedete zdravu, uravnoteženu ishranu. Kombinovano dojenje i hranjenje bočicom u prvim nedeljama života mogu smanjiti zalihe vašeg majčinog mleka i preokret u odluci da ne dojite je težak. Treba razmotriti socijalne i finansijske implikacije upotrebe mleka za dojenčad. Nepravilna upotreba mleka za dojenčad ili neprikladna hrane ili način hranjenja može predstavljati opasnost po zdravlje. Ako koristite mleko za dojenčad, pažljivo sledite uputstva proizvođača za upotrebu – ako se ne pridržavate uputstava, beba može da se razboli.

Izaberite svoju zemlju