Šta uraditi ako mislite da vaša beba ima alergiju na kravlje mleko

Instrukcije lekara

Pomozite svom lekaru da postavi dijagnozu

Alergija na kravlje mleko može zahtevati prilagođavanje ishrane vaše bebe. Naučite kako da uočite simptome, šta će vaš lekar želeti da zna i zašto je važno slediti profesionalni savet pre bilo kakvih promena u ishrani.

careline icon circle

Savet stručnjaka

Dođite do podrške koja vam je potrebna u trenutku kada vam je potrebna

Uočavanje simptoma alergije na kravlje mleko

Ako se čini da vaša beba ima neželjene reakcije nakon dojenja, hranjenje na flašicu ili uzimanje hrane koja sadrži mlečne proizvode, možda ima alergiju na kravlje mleko (CMA).

CMA se dešava vrlo malom broju beba mlađih od jedne godine. Nažalost, nije je uvek lako uočiti, jer su simptomi alergije na mleko slični simptomima drugih medicinskih stanja. Stoga, ako mislite da bi vaša beba mogla da ima CMA, važno je da razgovarate sa svojim lekarom.

Kako pomoći lekaru da postavi dijagnozu

mother looking at baby
Pružanje što više informacija o simptomima vaše bebe će pomoći vašem lekaru da postavi dijagnozu

Lekar vaše bebe će želeti da zna o istoriji alergija u vašoj porodici i simptomima koji su izazvali vašu zabrinutost.

Što više dokaza i informacija o simptomima možete da pružite, to bolje. Na primer, ako vaša beba dobije osip nakon hranjenja, fotografišite je i zabeležite koliko je vremena potrebno da se pojavi i koliko dugo traje. Takođe zabeležite detalje bilo kakvog povraćanja, dijareje, grčeva u stomaku ili otežanog disanja, kao i kada se to dogodi u vezi sa jelom, pićem ili drugim aktivnostima.

Ako se dva simptoma pojave u dva odvojena dela tela, poput povraćanja i iritacije kože, obavezno to naglasite.

Zašto su profesionalni saveti najbolji

Teško je dijagnostikovati CMA, jer drugi simptomi mogu prikriti osnovni uzrok. Procenjuje se da do 15% beba može pokazivati simptome koji ukazuju na CMA, ali stvarno dejstvo je samo kod 2–7.5%1.

Stoga je važno da ne reagujete sami ili ne vršite bilo kakve značajne promene u ishrani bebe bez saveta lekara. Ako simptomi vaše bebe potraju, možda ćete morati ponovo da se obratite lekaru.

Mnoga mleka nisu pogodna za bebe sa CMA.

Posebno se proizvodi na bazi soje, uključujući adaptirane mlečne formule od soje, ne preporučuju za bebe mlađe od 6 meseci. Ovo zato što sadrže fitoestrogene (jedinjenja na biljnoj bazi sa svojstvima sličnim estrogenu), a istraživanje je pokazalo da 30-50% beba koje reaguju na adaptirana mleka na bazi kravljeg mleka reaguju i na adaptirana mleka na bazi soje.

Ako vaša beba pokazuje simptome CMA, trebalo bi što pre da razgovarate sa svojim zdravstvenim saradnikom ili lekarom.

Poslednji put pregledano: 28. jula 2014

kontaktirajte aptaclub
aptaclub zajednica srbija

Buduće zdravlje vaše bebe počinje ovde

U Aptaclubu verujemo da iskustvo pomaže u izgradnji otpornosti; da svaki novi susret, bilo u trudnoći ili nakon rođenja, može da oblikuje budući razvoj vaše bebe. Pomoću naše naučne stručnosti i podrške jedan na jedan, možemo pomoći vama i vašoj bebi da zagrlite sutrašnjicu.

Povezani članci

Dojenje je najbolje za bebe

Prvo pročitajte ovo važno obaveštenje Klikom na dugme Nastavi moći ćete da vidite informacije o mleku za dojenčad Aptamil i drugim proizvodima. Ako odlučite da nastavite, prihvatate da Aptaclub pruža ove informacije na vaš lični zahtev u informativne svrhe. Molimo vas da se obratite zdravstvenom radniku kako biste doneli izbor na bazi informacija o hranjenju mlekom i odbijanju bebe od čvrste hrane. Dojenje je najbolje za bebe i pruža brojne prednosti. Važno je da, u pripremi za i tokom dojenja, jedete zdravu, uravnoteženu ishranu. Kombinovano dojenje i hranjenje bočicom u prvim nedeljama života mogu smanjiti zalihe vašeg majčinog mleka i preokret u odluci da ne dojite je težak. Treba razmotriti socijalne i finansijske implikacije upotrebe mleka za dojenčad. Nepravilna upotreba mleka za dojenčad ili neprikladna hrane ili način hranjenja može predstavljati opasnost po zdravlje. Ako koristite mleko za dojenčad, pažljivo sledite uputstva proizvođača za upotrebu – ako se ne pridržavate uputstava, beba može da se razboli.

Izaberite svoju zemlju